Jak zútulnit moderní kuchyni

Nejčastější výčitka, kterou dostanou moderní interiéry? Že působí chladně, nepřívětivě, neútulně. Dá se to i jinak.

Kuchyně je stále v mnoha domácnostech centrem dění. Otevřené kuchyně kladou na domácích větší nároky na pořádek a rozumné uspořádání věcí. V tomto případě totiž nestačí zavřít dveře, aby „bylo uklizeno“. Moderně, či dokonce minimalisticky zařízeným kuchyním však nemusí chybět útulnost. Ta totiž nestojí na zdobených dvířkách nebo venkovských záclonkách.

Představte si moderní kuchyni jako bílé plátno. Lze ji vyplnit roztomilými, či dokonce kýčovými prvky, které budou časem působit jako vizuální smog. Podobně, jako mnižstvo reklamních tabulí, které zakrývají opravdovou krásu ulice, města nebo země.

Útulnost se však dá dosáhnout i elegantnějším způsobem. Pokud si vybereme nadčasové prvky a vsadíme na kvalitu, bude stačit pár detailů, aby se kuchyň změnila z ledové haly na příjemnou součást domácnosti. Zde je pár tipů, čím začít …

1. Přidejte dřevo

Moderní styl kuchyňských linek obvykle staví na jednoduchých tvarech a hladkých površích. Zvláště lesklá kuchyňská linka získá na útulnosti, pokud ji obohatíte o dřevěné prvky. Může jít o pracovní desku, dřevěné mísy, prkénka a podobně.

2. Doplňte přírodní materiály

li pevné vybavení kuchyně spíše z umělých materiálů, lze je vyvážit a zútulnit doplněním přírodních materiálů. Například textilních prostírání, kamenného hmoždíře na koření, lněného ubrusu nebo bavlněného závěsu. Dojem útulnosti vyvolá i stěna z cihel nebo pěkný košík na brambory či ovoce.

3. Pěstujte květiny

Živé rostliny oživí a zútulní každý prostor. Ať jde o bylinky na okně nebo dekorativní pokojové rostliny – hlavně nic umělé.

4. Vyberte teplé odstíny

Zútulňujúci efekt mají především teplé barvy. Nemusí jít nutně o hnědé či výrazně zemité barvy. Stejně zajímavě bude vypadat i kuchyň laděná do teplé žluté, oranžové nebo vínové barvy.

5. Vystavte potraviny

Mísa naplněná ovocem navozuje atmosféru pohostinnosti a útulnosti. Nemluvě o tom, že může motivovat k tomu, abychom se častěji zakousli do čerstvého ovoce či zeleniny namísto sladkostí.