Řezání stromů je důležitou součástí rostlinolékařské péče a kvality pozdějšího sklizně. Bez ní by ve stromu chybělo světlo. Starší stromy díky své vzácné struktuře jsou doplňovány a zbavují se nemoci choroboplodných zárodků. Energie skladovaná během zimy je po konzervaci koncentrována na menší počet puků, což zlepšuje kvalitu plodiny.
Při řezání to není jen způsob, ale správné načasování. Mělo by začít od konce největšího mrazu. Měli bychom začít s odrůdami, které jsou nejvíce odolné vůči mrazu. V době řezu by teplota neměla klesnout pod 8 ° C, takže čerstvé řezané rány nezmrazí.
Existuje několik typů řezů. V případě mladých stromů od 2 do 5 let po výsadbě, vzdělávací prasknutí. Tím se snižují hlavní výhonky a přírůstky hlavních a postranních větví. Tím je zajištěn správný poměr mezi kořenem a nadzemním systémem. „Řezná rzi jsou určena pro zralé stromy, které jsou ve fázi plné plodnosti. Odstraníme nevhodné klíčky a větve, abychom podpořili sklizeň a fyziologickou rovnováhu ovocného stromu. Vyhlazující hrdza je vhodná pro staré stromy, které přestaly růst a je třeba je podporovat. Odřízněte poškozené, zlomené větve, abyste strom vrátili k životaschopnosti a prodloužili život, „říká specialistka produktu Gardena .
Větev, která nesou ovoce, jsou obecně šikmé, takže vybíráme větve, které rostou nahoru. „Budeme je stříhat na větvi, přímo za prstencem. Uděláme totéž s výhonky, které protínají a rostou dolů. Dále se zbavte nemocných a poškozených větví. Je důležité, aby řezné rány větší než 3 cm byly ošetřeny speciálním stromovým balzamem. Jinak existuje hrozba onemocnění, „říká. Měli bychom vybrat pouze ostré nástroje pro řezání. Malé jednorázové nůžky jsou dostatečné pro malé klíčky, silnější hřídel nebo nůžky s rozšířenou rukojetí pro silnější větve. „Je také důležité zajistit, aby řezné nástroje byly vždy čisté. Jinak by se infekce snadno dostala do stromu, „dodal specialista.