Croque monsieur (čtěte krok mesje) je grilovaný sendvič, který prý vznikl omylem. Francouzští dělníci nechali své plechové nádoby s jídlem na teplém místě a v sýrových sendvičích roztál sýr – a chutnalo jim to. Kdo přípravu tohoto sendviče „posunul“ ještě dál a dal ho zapéct, již známé není, ale v pařížských kavárnách se croque objevil už před sto lety. Vylepšením původního receptu bylo přidání hořčice a bešamelové omáčky. A aby monsieur, tedy pan, nebyl sám, vznikla i croque madam. V takovém případě se na sendvič přidává volské oko.
Potřebujeme:
- 8 kusů topinka chleba
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 8 hrubších plátků šunky
- 250 g strouhaného sýra
- 8 plátků ementálu
- 4 lžíce másla
Postup:
- 1.toustového chleba natřeme hořčicí, svrchu položíme plátek sýra a plátek šunky. Posypeme nastrouhaným sýrem a zakryjeme dalším plátkem toastového chleba, který zespodu rovněž natřeme hořčicí.
- 2.Obě vnější strany obloženého chleba namažeme máslem. Uložíme na plech a dáme na 5 minut pod gril zapéct. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem a zapékáme ještě dalších 5 minut nebo dokud se sýr neroztaje a nezapeče.