Výběr hrnců pro lepší vaření
Vybrat a koupit sadu hrnců do domácnosti není snadné. Zdá se, že počet značek nádobí roste každým dnem a že nabídka hrnců a pánví je obrovská, přičemž materiály se liší od nerezové oceli, litiny, hliníku a mědi. Ještě větší zmatek v této problematice způsobuje řada nádobí ve stylu plátování, což je nádobí složené ze dvou nebo více různých kovů.
Jak se tedy nakonec rozhodnout pro ten správný typ hrnce a zároveň se vejít do svého rozpočtu? Odpovědí je vědět přesně, co chcete, ještě než začnete nakupovat. Ve zkratce to znamená, že o hrnce musíte vědět dost, abyste se mohli rozhodnout na základě informací.
Několik dobře vybraných kousků – počínaje dobrým hrncem a těžkou pánví na smažení – může znamenat velký rozdíl.
Na co se zaměřit při nákupu hrnců?
Při výběru hrnců je třeba vzít v úvahu určité věci. Patří mezi ně:
Některé kovy vedou teplo lépe než jiné – například měď je obzvláště dobrým vodičem tepla, zatímco nerezová ocel nikoli. U kuchyňského nádobí to znamená, že čím lepší je tepelná vodivost, tím lépe a rovnoměrněji se jídlo uvaří. Znamená to také, že když zvýšíte nebo snížíte teplotu, měděné nádobí bude na změnu teploty reagovat mnohem rychleji než nádobí z nerezové oceli.
Cena – částka, kterou za nádobí zaplatíte, bude s největší pravděpodobností rozhodujícím faktorem pro to, co si nakonec koupíte. U nádobí platí pravidlo, že je třeba koupit to nejlepší, co si můžete dovolit.
Trvanlivost – Některé typy hrnců si zachovají svůj dobrý vzhled a vydrží déle než jiné. Nerezová ocel je v tomto ohledu považována za jednu z nejlepších.
Reaktivita – některé kovy reagují s určitými potravinami. Například hliník má tendenci reagovat s rajčaty a jinými kyselými pokrmy. To znamená, že Vaše jídlo může část kovu skutečně absorbovat, proto dbejte na výběr nádobí a ujistěte se, že jste si vědomi reaktivity jednotlivých výrobků.
Údržba – pokud byste raději nemuseli své hrnce každý večer leštit jen proto, aby dobře vypadaly, pak musíte zvážit množství údržby potřebné k udržení hrnců ve špičkové kondici. Měděné a litinové nádobí obecně vyžaduje poměrně dost práce, aby bylo udržováno v bezvadném stavu, zatímco o nerezovou ocel se obvykle pečuje o něco snadněji.