Během horkých dní množství lidí nedá dopustit na džbán studené vody s kolečky citronu a lístky čerstvé máty. Pokud patříte k příznivcům této kombinace, tak určitě zkuste doma i přípravu osvěžujícího mátového sirupu. Pokud ne, nevadí. Vyzkoušejte obojí!
Blahodárné účinky máty na trávení už snad ani netřeba zmiňovat. I tento sirup padne opravdu dobře po vydatném jídle.
Potřebujete
1 l převařené vody
3 svazky máty
500 g cukru
1 citron nebo šťávu z citronu
10 g kyseliny citrónové
Čerstvou mátu dobře opláchněte a nechte vyschnout. Pak ji nakrájejte na menší kousíčky. Do hrnce si dejte vodu a cukr. Přiveďte k varu a dobře rozmíchejte. Přidejte mátu a chvilku ještě povařte. Poté nechte směs stát alespoň 2 hodiny a občas promíchejte.
Připravte si sítko a směs přeceďte. Opět dejte vařit, přiveďte k varu a přidejte šťávu z citronu a kyselinu citrónovou. Dobře zamíchejte. Sirup pak můžete skladovat v ledničce ve sklenicích na zavařování nebo skleněné láhvi s víkem.
Tip
Ochuťte si minerálku mátovým sirupem a přidejte také na kolečka nakrájenou limetku.