Mezi rostlinami, které pěstujeme v zahradě nebo rostou v přírodě, a včelami existuje důležitý vztah – včely získávají z rostlin zdroj výživy, zejména nektar a pyl, současně pomáhají při jejich opylování, čímž podporují vznik semen a plodů. Navíc jako bonus nám poskytují nenahraditelný med.
Základ na získávání medu jsou medonosné rostliny. Od nich závisí jeho charakter a kvalita. Patří k nim mnohé druhy zeleniny, ovoce, rostliny léčivé i okrasné, polní užitkové, luční, lesní a další.
Mezi nejběžnější druhy medu patří květové – nektarové medy, které jsou většinou světlejší. Mohou být jednodruhové nebo vícedruhové. Z jednodruhových je běžný med akátový, u kterého máte záruku, že vám neskryštalizuje. Dále je to med lipový a slunečnicový. Rozpoznáte ho podle žluté barvy a hrubých krystalky. Řepkový med je specifický zase světle žlutou barvou, který krystalizuje na bílou barvu.
Medovicové medy jsou zase o něco tmavší. Z jednodruhových se vyskytuje například med smrkový tmavočervené barvy nebo jedlový tmavozelené barvy. Vícedruhový se označuje jako med horský nebo lesnickým.
Jak snadno rozpoznat druhy medu
Podle období:
jarní med – pochází zpravidla z ovocných stromů,
letní med – pocházející především z lípy,
podzimní med – získává se z vřesu.
Podle druhu rostlin:
Květový med – patří k nejrozšířenějším. Pochází z horských a nížinných luk a v jeho složení je nektar různých květin. Vyznačuje se lahodnou chutí, příjemným aroma, barva může kolísat od bledé až po světle hnědý.
Medovicový med – pochází z medovice, která se tvoří především na jedle, smrk a borovicích, proto se nazývá i med horský. Vyznačuje se vysokým obsahem minerálních látek. Má tmavou barvu a specifickou chuť.
Lipový med – obsahuje nektar z květů lípy. Vyznačuje se světlou barvou, lahodnou chutí a aroma lipového květu.
Akátový med – obsahuje nektar akátových květů. Má zvláštní chuť a vůni, zlatožlutou barvu a je lehce stravitelný.
Lesní med – obsahuje především nektar z malin, ostružin, lučních květů a medovici stromů. Má výraznou chuť, silnější, ale příjemné aroma a tmavohnědou barvu. Je to velmi kvalitní a vyhledávaný med.
Podle zabarvení:
Světlý med – po zkrystalizovaný je zbarven doběla, krémová nebo nažloutlé, například akátový, řepkový.
Tmavý med – po ztuhnutí je světlo- nebo tmavohnědý s různým odstínem červené, zelenkavé, například pohankový, kaštanový, medovicový ze smrku či z jedle.
Co obsahuje med
– Přes 80% tvoří cukry, hlavně ovocný a hroznový, které jsou pro lidi snadno a rychle stravitelné a jsou vydatný zdroj energie.
– Za kvalitní se považuje med s nižším obsahem vody než 20%. Množství vody závisí na tom, ze kterých druhů rostlin pochází, od sezóny, jakož i od včelstva.
– Organické kyseliny, které způsobují zvláštní chuť a vůni a pozitivně ovlivňují trávení člověka.
– Je bohatý na vitamíny, minerální látky, vonné a chuťové látky.
Med – rychlý zdroj energie
– Pokud se med podává jako součást stravy, organismus lépe odolává onemocněním,
– pomáhá při infekčních onemocněních dýchacích cest – uvolňuje hleny, využívá se při ošetřování popálenin a vředových chorob kůže, na co je nejlepší med z jehličnatých stromů,
– zlepšuje chuť k jídlu,
– podporuje tvorbu červených krvinek a tak pomáhá při léčbě chudokrevnosti,
– snižuje cholesterol a podporuje tvorbu žluči, čímž je nápomocný při odbourávání škodlivin z lidského těla,
– pomáhá při nespavosti a únavě,
– pozitivně působí na činnost srdce a kardiovaskulárního systému tím, že snižuje krevní tlak a chrání srdeční sval,
– urychluje spalování alkoholu, zpomaluje stárnutí, podporuje regenerační procesy a obnovu buněk sliznic,
– posiluje tělo po srdečním infarktu či mozkové mrtvici,
– doporučuje se pacientům trpícím akutními a chronickými onemocněními jater,
– je vynikající zdroj okamžité energie při fyzickém a psychickém vyčerpání,
– podporuje růst bifidobakterií, příznivě se projevují jeho probiotické vlastnosti.
Padělání medu
Nejčastější způsoby padělání jsou přídavky fruktózy, sacharózy, glukózy, přidávání třtinového cukru a kukuřičného sirupu, přikrmování včel v průběhu sezóny tuhým cukrem nebo sirupy.
Pravý včelí med
Za pravý včelí med se považuje zralý, kvalitní přírodní produkt s minimálním obsahem mikroorganismů. Čerstvý je tekutý, starší postupně tuhne, což je zcela přirozený jev, bez vlivu na kvalitu. Tuhý med můžeme teplem znovu přivést do tekutého stavu. Nesmíme ho však velmi ohřívat. Nejlepší je postavit nádobu s medem do větší nádoby s vodou a ohřívat asi na 60 oC. Vyššími teplotami bychom zničili nejcennější látky.
Víte, že …
… květové medy jsou lehce stravitelné? Obyčejně jsou světlejší.
… včely musí navštívit asi sedm a půl milionu květů, aby přinesli do úlu jeden kilogram nektaru? Jeho zahuštěním vytvoří zralý hustý med.
… když je med dostatečně hustý, říkáme mu, že je zralý? Takový přikryjí včely v buňce voskovými víčky, aby se nekazil.
… když kvete několik druhů rostlin současně, vyhledávají včely květy ty, co mají nejsladší nektar?