Velký přehled koření, které patří k svátkům

Skořicově, vanilkovo … Jak vám voní Vánoce? Viz koření, které se nám neodmyslitelně spojují se svátky.

Vanilka

Jako koření se používají suché plody, nazývané lusky, které jsou dlouhé do 20 cm. Po rozkrojení se z nich vyškrábe voňavá sladká dužina. Ještě předtím však procházejí dlouhým obdobím zpracování, proto vanilka patří mezi nejdražší koření. Nejkvalitnější lusky mají tmavohnědou až černou barvu a pokrývá jejich jemná vrstva krystalického vanilinu, který dává vanilce typickou vůni a chuť.

Anýz

Jako koření se používají semena bedrníku anízového- buď celé, nebo rozdrcené. Je to také léčivé koření, které má antibakteriální účinky a omezuje tvorbu plynů ve střevech. Můžeme jím odstranit nežádoucí pachy některých druhů masa a ryb. Nejčastěji se používá do anýzových sušenek, ale přidává se například i do likérů.

Badyán

Nazývá se také hvězdicový anýz. Je aromatičtější jako anýz a chutná velmi příjemně, kořenitě a nasládle. Jsou to semena stálezeleného stromu, který se jmenuje anízovec pravý. Využívají se při výrobě likérů, různých léků, jakož i v kosmetickém průmyslu. Při pečení se používá všude tam, kde anýz, nesmí chybět ve vařeném víně, dá se jím ochutit i maso.

Hřebíček

Jsou to vlastně usušené neotevřené pupeny květů stromu hřebíčkový voňavého. Mají mírně ostrou chuť a jemnou, typickou vůni. Obsahují také oleje, které podporují chuť k jídlu. Do cukrářských výrobků je vhodnější použít pouze hlavičky, aby se předešlo hořkosti, do masa jsou zase vhodnější stonky ostřejší chuti.

Skořice

Prodává se buď celá nebo mletá. Je to vlastně vnitřní část kůry stromu skořicovníku, která se fermentuje a suší. K nejznámějším druhům patří jemnější a dražší cejlonská skořice – vytváří dvě spojené trubky a čínská skořice, která je tmavší, má ostřejší chuť a vytváří jednu trubku.