Potřebujeme:
- 2 červené cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžičku drceného kmínu
- 1 lžíci mleté červené papriky (příp. Lžičku kajenského papriky)
- 1 konzervu zavařené cizrny
- 1 konzervu zavařování čočky (příp. Naklíčené)
- 1 lžíci tahini pasty
- 1 vejce
- 100 g sýra na strouhání
- 100 g balkánského sýra
- strouhanku dle potřeby
- hladkou mouku
- sůl, pepř
- olej
Postup:
- 1.Cibuli očistíme a nadrobno nakrájíme. V pánvi zahřejeme olej a cibuli na něm krátce osmahneme. Přidáme česnek a smažíme ještě chvíľu.Ochutíme kmínem a mletou paprikou a necháme vychladnout.
- 2.Cizrna a čočku dáme do síta a promyjeme vodou. Rozmixujeme v mixéru na hladkou hmotu.
- 3.V míse smícháme rozmixovanou hmotu s osmaženou cibulí a česnekem, přidáme tahini.
- 4.Přimícháme rozšlehané vejce, nastrouhaný sýr, rozmrvenú fetu a zahustíme strouhankou. Podle chuti osolíme a opepříme.
- 5.Z masy formujeme burgery, které obalíme v hladké mouce a smažíme na oleji. Podáváme v housce, kterou jsme krátce zapekly v troubě, aby byla křupavá.
Tip:
Tahini je pasta ze světlých sezamových semínek, které se rozdrtí i se slupkou. Používá se při přípravě hummus, jako omáčka do falafelu, do různých slaných pokrmů a salátů. Můžete ji použít i na zahuštění polévek, či jako součást marinády na grilované maso. Pastu tahini dostanete obvykle v prodejnách s bioprodukty a se zdravou výživou.