Vegetariánský hamburger

Potřebujeme:

  • 2 červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • 1 lžíci mleté ​​červené papriky (příp. Lžičku kajenského papriky)
  • 1 konzervu zavařené cizrny
  • 1 konzervu zavařování čočky (příp. Naklíčené)
  • 1 lžíci tahini pasty
  • 1 vejce
  • 100 g sýra na strouhání
  • 100 g balkánského sýra
  • strouhanku dle potřeby
  • hladkou mouku
  • sůl, pepř
  • olej

Postup:

  1. 1.Cibuli očistíme a nadrobno nakrájíme. V pánvi zahřejeme olej a cibuli na něm krátce osmahneme. Přidáme česnek a smažíme ještě chvíľu.Ochutíme kmínem a mletou paprikou a necháme vychladnout.
  2. 2.Cizrna a čočku dáme do síta a promyjeme vodou. Rozmixujeme v mixéru na hladkou hmotu.
  3. 3.V míse smícháme rozmixovanou hmotu s osmaženou cibulí a česnekem, přidáme tahini.
  4. 4.Přimícháme rozšlehané vejce, nastrouhaný sýr, rozmrvenú fetu a zahustíme strouhankou. Podle chuti osolíme a opepříme.
  5. 5.Z masy formujeme burgery, které obalíme v hladké mouce a smažíme na oleji. Podáváme v housce, kterou jsme krátce zapekly v troubě, aby byla křupavá.

Tip:

Tahini je pasta ze světlých sezamových semínek, které se rozdrtí i se slupkou. Používá se při přípravě hummus, jako omáčka do falafelu, do různých slaných pokrmů a salátů. Můžete ji použít i na zahuštění polévek, či jako součást marinády na grilované maso. Pastu tahini dostanete obvykle v prodejnách s bioprodukty a se zdravou výživou.