Hřebíček patří mezi první koření, se kterými se začalo obchodovat. Dnes jsou rozšířené po celém světě, ale nejvíce se využívají v Indii, Číně a Indonésii, kde je dokonce mísí s tabákem a vyrábějí populární cigarety. U nás si bez voňavých hřebíčku neumíme představit zejména Vánoce. Až jejich pronikavá exotická vůně spolu se skořicí dokáže navodit tu správnou sváteční atmosféru.
Exotický strom
Toto malé voňavé koření jsou vlastně usušené neotevřené pupeny květů tropického stromu hřebíčkový voňavého. Nejvíce se pěstuje na Madagaskaru, Zanzibaru a v Indonésii. Vyhovuje mu velmi teplé podnebí s dostatkem srážek. Strom s nízkým kmenem pokrytým šedou kůrou dosahuje výšky až dvacet metrů a kvete dvakrát ročně. Kožovité tmavozelené listy dosahují délky 6 až 13 cm a šířku 3 až 6 cm.
Voňavé koření
Chuť hřebíčku je pálivá, s podtónem černého pepře a kafru. V kuchyni je třeba používat opatrně, aby svou chutí nepřebili jiné koření. Přidáno do nápojů, jako je punč či svařené víno, dokáží prohřát organismus, proto jsou výborné v zimním období. V našich končinách nimi ochucuje například maso i rýži, přidáváme je i do některých ovocných a zeleninových zavařenin i do sladkých jídel či koláčů.
Hřebíček pro zdraví
Hřebíček mají i generacemi ověřené léčivé účinky, podporují zejména trávení a povzbuzují chuť k jídlu. Bolí vás zub? Zakousněte se do hřebíčku, působí jako místní anestetikum. V minulosti se hřebíčky běžně používaly na osvěžení dechu, zároveň ústní dutinu dezinfikovány. Jejich dezinfekční účinky se využívají dodnes, hřebíčkový silice jsou součástí zubních past a vod a jsou účinné i při léčbě poranění či revmatických bolestí.
Pokud přidáte hřebíčkový olej do aromalampy, budete mít v bytě nejen příjemné ovzduší, ale vydezinfikovat si dýchací cesty a místnosti v bytě.