Na jeho sílu spoléhali i naši předkové.
Úžasný křen
V zahradě ho sice považujeme za plevel, je to však výborná léčivá rostlina. Mimo jiné povzbuzuje žaludeční a střevní činnost a slouží i jako prevence proti infekcím. Pro vysoký obsah vitamínu C je skvělý na posílení imunitního systému, je velkou pomocí při rýmě či nachlazení.
Uleví dýchacím cestám
Díky silicím, které obsahuje, dokáže rozpouštět hlen usazený na sliznicích dýchacích cest. Uvolní i ten nejucpanější nos, jeho účinky se projeví již během strouhání. Užívat jej můžete jemně nastrouhaný a smíchaný s medem.
Další využití
Strouhaný se také podává jako příloha k masu či uzeninám. Připravují se z něj sirupy, obklady, víno, tinktury i masti. Vykopány kořeny křenu můžete přes zimu uskladnit ve sklepě a v případě potřeby použít.
Křenový sirup
Kořen křenu očistěte a nahrubo nastrouhejte. Dejte do skleněného uzavíratelného sklenice a zalijte asi 150 g medu. Pohár zavřete a postavte na teplé místo. Druhý den šťávu přeceďte do tmavé láhve. V lednici vydrží asi 6 dní. Užívejte 3krát denně čajovou lžičku jako prevenci nachlazení nebo při kašli. Protože má dost ostrou chuť, není vhodný pro děti. Dospělí by ho neměli užívat v případě, že trpí na žaludeční či dvanáctníkové vředy.