Už vás zlákaly? Batáty jsou stále populárnější

I když na první pohled připomínají klasické brambory, z botanického hlediska sútieto plodiny příbuzné.

Povijnice batátová u nás známý jako Baťa či sladký brambor pochází ze Střední Ameriky. Není náročný na pěstování a konzumuje se jeho hlíza – Bata. Údajně se sladké brambory dostaly do Evropy ještě dříve než klasické brambory. Jak jsme již zmínili botanicky nejsou klasické a sladké brambory příbuzné. Klasické brambory patří do čeledi lilkovitých a batáty do čeledi Pupencovitých. Z toho vyplývá, že klasické brambory jsou spíše příbuzné s rajčaty či dokonce s chilli.

Pěstování

 Libuje teplé počasí, proto je u nás vhodné vysazovat ho až v polovině května. Vyhovují mu dobře propustné a výživné půdy. Mají rádi světlá místa, které jsou chráněny před větrem. Rostlinka roste poměrně rychle a má tendenci rozrůstat se. Hlízy, které mohou mít světle, oranžovou, načervenalou či fialovou barvu. Barva závisí na konkrétní odrůdy. Sklízíme jejich začátkem podzimu až do prvních mrazů. Batáty během růstu potěší i krásnými dekorativními listy.

Všestranná pochoutka

V Japonsku či v zemích Jižní Ameriky jsou běžnou surovinou, která se využívá téměř každý den. Na Slovensku jejich popularita poslední roky stoupá. Využití je podobné jako u klasických brambor. Jsou vynikající přílohou, ale vyniknou také při přípravě sladkých dezertů či pudinků a klidně zastoupí i hlavní jídlo. Pro jejich zdraví prospěšné účinky je dobré zařadit je do jídelníčku.

Prospěšné pro zdraví

V první řadě je třeba vyzdvihnout velké množství betakarotenu, který obsahují. Rovněž jsou bohaté na vitamíny a minerály. Najdete v nich vitamin A, C, E, železo, kyselinu listovou, draslík, vápník, zinek, fosfor, hořčík, vlákninu či jiné. Obsahují také vitamíny skupiny B, díky kterým dodávají energii. Díky draslíku snižují krevní tlak a pozitivně ovlivňují srdečně-cévní systém. Obsah vlákniny příznivě působí na střeva a pomáhá při zácpě. V nich obsažené antioxidanty posilují imunitu. Na konzumaci jsou vhodné i pro diabetiky, protože mají nižší glykemický index.