Potřebujeme:
- 4 – 8 vykostěných filetů z pražmy (nebo 2 – 4 celé pražmy)
- hrst oliv bez pecky
- 1 kg mandarinek
- stonek rozmarýnu nebo tymiánu
- citronová šťáva
- 1-2 lžíce tekutého medu
- sůl
- olivový olej
- chléb a česnek na topinky
Postup:
- 1.Polovinu mandarinek odšťavněte v lisu na citrusy, zbylé mandarinky oloupejte, očistěte od bílé slupky i slupek mezi jednotlivými dílky. Nakrájejte příčně na plátky. Olivy pokrájejte na menší části.
- 2.Pokud máte celé ryby, vykostěte jejich. Z hlav a hřbetů můžete uvařit vývar. Filety jemně nařízněte nožem ze strany kůže, potřete olejem a osolte. Na středně zahřáté pánvi opečte filety kůží dolů, maso k pánvi přitlačte a když kůže zkaramelizuje a maso je ze 70 procent propečené, filety ještě na pár vteřin otočte. K rybě při opékání přidejte stonek čerstvého rozmarýnu, případně tymiánu. Filety z pánve vyjměte a položte na talíř. Případný přebytečný olej z pánve vylijte.
- 3.Do pánve přilijte mandarinkovou šťávu, chvíli zprudka povařte na zahuštění, potom přidejte olivy i plátky mandarinek a prohřejte je. Pánev dejte pryč z plamene, olivy a plátky mandarinek poklademe na talíř k rybě, bylinky odstraňte.
- 4.Omáčku ještě ochuťte citronovou šťávou a medem, případně solí. Plátky chleba opečte na olivovém oleji a potřete stroužkem česneku. Podávejte s rybou.