Udělejte si filety z pražmy s mandarinkami a olivami

Potřebujeme:

  • 4 – 8 vykostěných filetů z pražmy (nebo 2 – 4 celé pražmy)
  • hrst oliv bez pecky
  • 1 kg mandarinek
  • stonek rozmarýnu nebo tymiánu
  • citronová šťáva
  • 1-2 lžíce tekutého medu
  • sůl
  • olivový olej
  • chléb a česnek na topinky

Postup:

  1. 1.Polovinu mandarinek odšťavněte v lisu na citrusy, zbylé mandarinky oloupejte, očistěte od bílé slupky i slupek mezi jednotlivými dílky. Nakrájejte příčně na plátky. Olivy pokrájejte na menší části.
  2. 2.Pokud máte celé ryby, vykostěte jejich. Z hlav a hřbetů můžete uvařit vývar. Filety jemně nařízněte nožem ze strany kůže, potřete olejem a osolte. Na středně zahřáté pánvi opečte filety kůží dolů, maso k pánvi přitlačte a když kůže zkaramelizuje a maso je ze 70 procent propečené, filety ještě na pár vteřin otočte. K rybě při opékání přidejte stonek čerstvého rozmarýnu, případně tymiánu. Filety z pánve vyjměte a položte na talíř. Případný přebytečný olej z pánve vylijte.
  3. 3.Do pánve přilijte mandarinkovou šťávu, chvíli zprudka povařte na zahuštění, potom přidejte olivy i plátky mandarinek a prohřejte je. Pánev dejte pryč z plamene, olivy a plátky mandarinek poklademe na talíř k rybě, bylinky odstraňte. 
  4. 4.Omáčku ještě ochuťte citronovou šťávou a medem, případně solí. Plátky chleba opečte na olivovém oleji a potřete stroužkem česneku. Podávejte s rybou.