Zelený nápoj namísto snídaně? Co byste řekli na smoothie, které si vyrobíte z vlastnoručně vypěstované úrody mladého ječmene. Jeho pěstování je skutečně jednoduché a zvládnete to i v bytových podmínkách.
Název zelený ječmen je však zkreslující, ve skutečnosti mluvíme o mladém ječmeni – jsou to stébla ječmene, který ještě nestihl dozrát. Je to takový zázrak, jak ho popisují mnohé reklamy na vitaminové doplňky? Je to sporné, zejména ne ve formě, v jaké je běžně dostupný. Když chcete získat skutečnou kvalitu, často si musíte připlatit. Prášek ze zeleného ječmene se vyrábí lisováním stébel nebo sušením a následným mletím na jemné částečky.
U některých přípravcích se začerstva vylisuje mladá rostlina a šťáva, která se přitom uvolní, se následně upraví sušením na prach či využije v tabletové formě. K tomu, aby si zelený ječmen zachoval plnohodnotnou dávku vitamínů, minerálů a byl pro naše tělo skutečným přínosem, potřebuje šetrné zacházení. Právě proto je vhodné vypěstovat si ho doma. Zejména proto, že na pěstování nepotřebujete žádné speciální podmínky – stačí vám pouze univerzální substrát, mělčí nádoba a voda, případně kus alobalu.
Jak na to
Na pěstování zeleného ječmene nepotřebujete kromě semen nic speciální. Ječmen je obilovina, která klíčí opravdu rychle, vyroste vám téměř před očima. Do mělké nádoby nebo plechu nalijte vodu a nasypte semena. Odložte na tmavé místo. Po 24 hodinách vodu slijte, ječmen opatrně vyjměte a do nádoby nasypte substrát. Stačí pouze několika centimetrové vrstva.
Na utiskován substrát nasypte rovnoměrně namočené semena a zasypte tenkou vrstvou substrátu – pouze tak, abyste je zakryli a postřikovačem jemně zvlhčete. Následně můžete položit na nádobu alobal, který po 24 hodinách odstraňte – ječmen mezitím začne klíčit a pomalu se prodírat substrátem.
Mladé rostlinky zavlažujte rosením – ideální jemným rozprašovačem, klidně i každý den, pokud bydlíte v sušším bytě. Pokud máte doma vlhko, nechte substrát jemně proschnout, aby se vám nezačaly mezi rostlinami šířit plísně.
Zalévejte pouze odstátou vodou pokojové teploty, nehnojte ani nijak jinak nepřidávejte živiny, vše důležité má již ječmen v sobě. Po pár dnech máte přibližně 15 centimetrové stébla připomínající travičku, které můžete konzumovat.