Potřebujeme:
- 1 kuchynsky upravený králík
- 250 g uzené slaniny
- 200 g libové teletiny
- 1 starší housku
- 3 vejce
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- 40 g pistácií
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Na marinádu:
- 6 bobulek jalovce
- 500 ml polosuchého bílého vína
- 2 bobkové listy
- 1 čajovou lžičku celého pepře
Kromě toho:
- 150 g tenkých plátků gazdovské slaniny
Postup:
- 1.Připravíme marinádu: Jalovcové bobule nahrubo rozdrtíme. Spolu s bobkovým listem a celým pepřem dáme do hrnce, zalijeme bílým vínem a přivedeme do varu. Pět až deset minut povaříme, potom odstavíme a necháme vychladnout.
- 2.Z králíka odstraníme záda a maso nakrájíme na velké kusy. Asi 75 g uzené slaniny si odložíme na později, zbytek slaniny is telecím masem nakrájíme na kostičky.
- 3.Nakrájenou slaninu, telecí a králičí maso a králičí hřbet dáme do misky a zalijeme vychladlou marinádou. Přikryté necháme v chladničce 1 až 2 dny marinovat, občas obrátíme.
- 4.Housku, ze které jsme odkrojily kůrku, ponoříme na 5 až 10 minut do vody, pak vymačkáme přebytečnou vodu. Pistácie posekáme.
- 5.Maso se slaninou vyjmeme z marinády a osušíme papírovou utěrkou. Hřbet z králíka odložíme na později. Slaninu, telecí a králičí maso a vytištěnou housku najemno umeleme v masovém mlýnku. Masovou směs ochutíme solí a pepřem. Vejce se smetanou rozšleháme, osolíme a opepříme. Přidáme do masové směsi a vše zpracujeme na homogenní masu. Nakonec přidáme posekané pistácie.
- 6.Troubu vyhřejeme na 180/160 ° C. Zbylou uzenou slaninu (75 g) nakrájíme na kostičky. Hranatou formu na paštiku vyložíme plátky gazdovské slaniny (pár plátků si odložíme na později) – na koncích by měly překrývat. Připravenou formu naplníme masovou směsí, přičemž do formy vložíme i králičí hřbet a zbylou nakrájenou uzenou slaninu. Směs na povrchu dohladka zarovnáme a přikryjeme zbylými plátky gazdovské slaniny. Naplněnou formu zakryjeme alobalem nebo poklopem.
- 7.Hluboký pečící plech naplníme horkou vodou, do které vložíme naplněnou formu masem. Ve vyhřáté troubě pečeme asi 1,5 hodiny. Potom formu vyjmeme, odstraníme alobal a přebytečný tuk slijeme. Terinu necháme vychladnout ve formě, pak ji nakrájíme na plátky. Podáváme s křupavou bagetou a čerstvým salátem.