V mnoha zemích je kultura stolování téměř stejně důležitá jako to, co je na samotném talíři. Požitek z jídla zásadně vylepší prostředí, ve kterém si ho budete vychutnávat. Stolovat se dá zajímavě, atraktivně a s noblesou. Dokonce tak přitažlivě, že vám ani nenapadne sáhnout po novinách, či mobilu a svou pozornost zaměříte na příjemné prostředí.
Ovoce
Lehké, praktické a nedá se jím nic zkazit. Ovoce na stole je velmi dekorativní a může sloužit zároveň i jako dezert po hodování. Někdy můžete kousky ovoce vyskládat i podle barev, nejen podle sezóny, či toho, co měli v obchodě v akci. Stolujte při barevném ovoci a budete se cítit stejně příjemně, jakoby jste měli před sebou kytičku řezaných květin. No ovoce je levnější, praktičtější a vydrží déle.
Namixujte si rozmanitost
Mdlé a jednotvárné chutě jsou stejně nepříjemné na chuť i na pohled. Designér Bunny Williams proto upozorňuje, že nejvíce chutná při kombinaci množství barev i druhů materiálů. Bambusové prostírání, keramické misky, ratanové doplňky, či palmové ubrusy. Udělejte si ze stolování malý zážitek a namíchejte ho jako královské kari. Nesmírně rozmanité a proto přitažlivé.
Bílá na bílé
Tradiční, pěkná, ověřená kombinace tónu v tónu. Nejčastěji se používá bílá, protože má extrémně mnoho odstínů, které spolu ladí bez omezení. Bílá v bílé neznamená absenci jakékoliv barvy. Naznačuje však, že základní komponenty budou jakoby vystínované světlo a pak už jen pomocí doplňků dodáte barvy tmavší, bledší, svítivější. Na každé roční období nebo událost si můžete připravit barevnou změnu, která představí nadstavbu k vícevrstvému ladění bílé.
Přírodní inspirace
Piknik na čerstvém vzduchu nemohou nahradit přírodní dekorace na stole, ale rozhodně vytvoří příjemnější atmosféru jako umělohmotné slánky, nebo předstírání z plastu. Naaranžujte si do průhledných lahví místo olivového oleje sušené květiny. Přineste si z vnějšku kusy živé i neživé přírody. Osaďte je na stůl například jako vizuální oblohu oběda a prostředí můžete přizpůsobovat ročnímu období. To je na tom nejlepší. Vždyť čtyři roční období nemusí znamenat jen název pizzy.
Prostředí s nádechem historie
Do módy se vracejí sklenice z tlustého skla, náramně se hodí ty od džemů a zavařenin. Klasické historické doplňky jako dřevěné a vyřezávané prvky ustupují moderně a trendy zpracovaným inovacím starého, což působí jako renesance vintage a zůstává moderním osvěžením stolování. Někdy je fajn doplnit prvky o starší součásti v novém provedení.