Potřebujeme:
- 1 kg čerstvého špenátu (nebo 500 g mraženého)
- 2 balení hotového listového těsta (pláty)
- 2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíci nasekané petrželky
- 1 lžíci sušeného majoránky
- 1/4 čajové lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
- 8 vajec
- 350 g sýra riccotta (nebo jemného tvarohu)
- 50 g parmezánu
- 100 g mozzarelly
- sůl
- pepř
- olivový olej
Postup:
- 1.Špenátové listy omyjeme. V hrnci s vroucí osolenou vodou blanšírujeme 2 minuty. Scedíme, prudce ochladíme studenou vodou a necháme vychladnout. Pokud použijeme mražený špenát, necháme ho rozmrazit a přebytečnou tekutinu vymačkáme.
- 2.Na pánev nalijeme trochu oleje a na mírném ohni osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme špenát a prolisovaný česnek. Osolíme, přidáme pepř, nastrouhaný muškátový oříšek a vaříme 5 minut. Odstavíme z ohně a necháme vychladnout.
- 3.Do vychladlé špenátové směsi přidáme nasekanou petrželku a majoránka. Přidáme riccottu, nastrouhaný parmazán, nakrájenou mozzarellu a dvě vejce. Dobře promícháme.
- 4.Zbývajících 6 vajec vložíme do vroucí vody a vaříme asi 7 minut (vejce nemají být uvařené celkem natvrdo). Prudce jejich ochladíme v ledové vodě a oloupeme. Do dortové formy vyložené pečícím papírem vložíme čtverec listového těsta, které jsme prekrojili po šířce. Okraje dortové formy vyložíme druhým plátem listového těsta, které jsme prekrojili po délce na polovinu tak, aby prevísalo přes okraj.
- 5.Těsto naplníme částí špenátové náplně, do které poklademe uvařená vejce špičatým koncem dolů. Na vejce navršíme zbytek nádivky, kterou zakryjeme druhým plátem těsta.
- 6.Troubu vyhřejeme na 160 stupňů. Přebytečné těsto odkrojíme nožem, aby se vytvořil pěkný rovnoměrný okraj. Převislé okraje těsta zahneme dovnitř a přitlačíme. Povrch těsta propícháme špejlí nebo vidličkou. Dort vložíme do vyhřáté trouby a pečeme hodinu. Deset minut před koncem pečení zvýšíme teplotu na 190 stupňů, abychom získali pěkný zlatavý povrch.
- 7.Upečený dort necháme mírně vychladnout ve formě, pak vybereme a nakrájíme na řezy. Podáváme teplou nebo studenou.