Smaženný candát s bramborovým salátem a s brusinkami

Potřebujeme:

  • 600 g filetů z candáta (nebo jiné bílé sladkovodní či mořské ryby)
  • pár lžic hladké mouky
  • 1 lžička sladké mleté ​​papriky
  • 2 vejce • strouhanka z domácího chleba
  • 1 lžička sušeného majoránky
  • sůl
  • majonéza (pokud chcete)

Na salát:

  • 1-2 kg salátových brambor (typu A)
  • 1 lžička celé kmínu
  • 1 litr vývaru (zeleninového, hovězího)
  • 1 lžíce hořčice
  • 1-2 lžíce cukru
  • pár lžic vinného nebo jablečného octa
  • 2-3 mrkve
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 větší červená cibule
  • několik nakládaných okurek
  • sůl

Na brusinkovou omáčku:

  • čerstvé brusinky
  • lžička sladidla (cukr, med) 
  • citron

Postup:

  1. 1.Brambory ve slupce uvařte v osolené vodě s lžičkou celé kmínu. Uvařené brambory sceďte a nechte chvíli chladnout.
  2. 2.Přiveďte do varu vývar s hořčicí, cukrem, octem, oloupanou, jemně nakrájenou mrkví a olejem. Odstavte. Do nálevu vhoďte očištěnou červenou cibuli nasekanou na jemno.
  3. 3.Ještě horké brambory oloupejte a nakrájejte na malé kousky (nebo plátky) a vhoďte je přímo do horkého nálevu. Promíchejte, nechte vychladnout na pokojovou teplotu a znovu ochuťte, případně zřeďte vývarem, pokud třeba. Přidejte nakládané okurky nakrájené nadrobno.
  4. 4.Filety z candáta osušte, kůži jemně nařízněte na více místech (nebude se tak stáčet při smažení). Mouku zamíchejte s červenou paprikou a se solí. Vejce rozmíchejte v druhé misce a ve třetí nádobě promíchejte domácí strouhanku s majoránkou.
  5. 5.Čerstvé brusinky smíchejte se lžičkou vody. Vařte na mírném ohni, dokud brusinková omáčka nezhoustne. Přidejte cukr a citron podle chuti.
  6. 6.Rybu obalte v ochucené mouce, ve vejcích a ve strouhance. Vysmážajte při teplotě 180 ° C. Díky použité domácí (tmavé) strouhance bude vysmažená ryba tmavší.
  7. 7.Podávejte s bramborovým salátem a s brusinkovou omáčkou, případně s majonézou.