Potřebujeme:
- 600 g filetů z candáta (nebo jiné bílé sladkovodní či mořské ryby)
- pár lžic hladké mouky
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 2 vejce • strouhanka z domácího chleba
- 1 lžička sušeného majoránky
- sůl
- majonéza (pokud chcete)
Na salát:
- 1-2 kg salátových brambor (typu A)
- 1 lžička celé kmínu
- 1 litr vývaru (zeleninového, hovězího)
- 1 lžíce hořčice
- 1-2 lžíce cukru
- pár lžic vinného nebo jablečného octa
- 2-3 mrkve
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 větší červená cibule
- několik nakládaných okurek
- sůl
Na brusinkovou omáčku:
- čerstvé brusinky
- lžička sladidla (cukr, med)
- citron
Postup:
- 1.Brambory ve slupce uvařte v osolené vodě s lžičkou celé kmínu. Uvařené brambory sceďte a nechte chvíli chladnout.
- 2.Přiveďte do varu vývar s hořčicí, cukrem, octem, oloupanou, jemně nakrájenou mrkví a olejem. Odstavte. Do nálevu vhoďte očištěnou červenou cibuli nasekanou na jemno.
- 3.Ještě horké brambory oloupejte a nakrájejte na malé kousky (nebo plátky) a vhoďte je přímo do horkého nálevu. Promíchejte, nechte vychladnout na pokojovou teplotu a znovu ochuťte, případně zřeďte vývarem, pokud třeba. Přidejte nakládané okurky nakrájené nadrobno.
- 4.Filety z candáta osušte, kůži jemně nařízněte na více místech (nebude se tak stáčet při smažení). Mouku zamíchejte s červenou paprikou a se solí. Vejce rozmíchejte v druhé misce a ve třetí nádobě promíchejte domácí strouhanku s majoránkou.
- 5.Čerstvé brusinky smíchejte se lžičkou vody. Vařte na mírném ohni, dokud brusinková omáčka nezhoustne. Přidejte cukr a citron podle chuti.
- 6.Rybu obalte v ochucené mouce, ve vejcích a ve strouhance. Vysmážajte při teplotě 180 ° C. Díky použité domácí (tmavé) strouhance bude vysmažená ryba tmavší.
- 7.Podávejte s bramborovým salátem a s brusinkovou omáčkou, případně s majonézou.