Chilli, Jalapeno nebo Habanero již nejsou cizí slova , spíše se stávají čím dál populárnějšími. Mají také mnoho zdravotních benefitů. Ale čemu vděčí za svou štiplavost?
Proč jsou pálivé?
Za štiplavost je zodpovědný alkaloid kapsaicin, který podporuje trávení – zlepšuje vylučování žaludečních šťáv a prokrvuje sliznici. Podle posledních výzkumů je tato látka hlavní nepřítel nasycených mastných kyselin a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vědci předpokládají, že menší počet chorob srdce a cév u jižanských národů souvisí právě s účinkem kapsaicinu. Lékařské studie potvrdily i vliv této látky na zmírnění projevů artritidy, ke snížení krevní srážlivosti, nebezpečí infarktu či příznaků lupénky.
Kapsaicin obsahují pouze plody, ale jeho rozložení je nerovnoměrné – největší množství ho obsahují žilky a semena, stěny jsou na něj chudší, štípou tedy nejméně. Sladké odrůdy ho netvoří vůbec.
Nebojte se proto pálivých paprik a začněte s nimi pomalu. Ale pozor! Kapsaicin je návykový a postupně budete vyžadovat jídla ostřejší a ostřejší. Na rozdíl od jiných návykových látek, tato vašemu tělu prospěje.