Praktická domácnost: Jak „vypéct“ s troubou?

Plynových trubek v domácnostech stále ubývá. Není divu! Vytlačují jejich totiž elektrické trouby, které nabízejí nesrovnatelně pestřejší možnosti pečení a přesné nastavení programu. Výsledkem jsou dobře upečené pokrmy podle představ těch nejlepších hospodyněk.

Horkovzdušné trouby nabízejí navíc možnost péci najednou ve více plechoch.Okrem různých druhů ohřevů nabízejí i množství funkcí a různorodé využití. Pro snadnější orientaci vám přinášíme stručný přehled jejich funkcí.

Co je horkovzdušná trouba?

Samozřejmě není trouba jako trouba. Klasické elektrické trouby mají jen spodní a vrchní statický ohřev a kombinaci obou. O poznání šikovnější jsou moderní teplovzdušné trouby. Kromě různých druhů ohřevu jsou vybaveny i ventilátorem umístěným spolu s kruhovým topným tělesem v zadní části trouby. Ten rozhání horký vzduch během pečení po celém objemu vnitřního prostoru trouby a tím zajišťuje v troubě stejnou teplotu. Jídlo je upečené rovnoměrně. Čas i energii šetří možnost pečení na dvou nebo i tří úrovních odrazu.

Možnosti využití horkovzdušné trouby

Pokud si jste si obstarali elektrickou troubu s množstvím různých ohřevů a sedíte s hlavou v smutku před dlouhým návodem k používání, nezoufejte. Není to až taková věda! Zkuste si z návodu pro začátek vybrat režimy ohřevů, které nejčastěji používáte. Postupně zjistíte, že horkovzdušná trouba se kromě pečení dá využít i na zavařování, rozmrazování, sušení ovoce a zeleniny, kynutí těsta nebo udržení teploty hotového pokrmu.

Základní druhy ohřevů:

Statický spodní ohřev

Ideálně se hodí na dopečení pokrmů, které vyžadují větší teplotu zespodu, jako například koláče nebo pizza. Využijete ho i na zavařování nebo sterilování. Sklenice přitom položte na plech s vodou.

Statický vrchní ohřev

Využijete ho zejména na dokončení jídel, které mají mít na povrchu křupavou kůrku. Tento ohřev si však rozumí i s biskvitovým těstem. Cukráři ho využívají k dopečení dodatečně přidané vrstvy těsta na pečivu.

Statický spodní a vrchní ohřev

Tradičním způsobem pečení zespodu i svrchu nic nezkazíte. Použitelný je téměř na všechny osvědčené rodinné recepty, od masa přes zákusky až po chléb.

Ventilátor s kruhovým topným tělesem

Nastavením tohoto režimu dosáhnete rovnoměrnou teplotu v celém objemu trouby. V praxi ji využijete na pečení na dvou až třech úrovních najednou při stejné teplotě. Můžete přitom péct různá jídla, aniž se promíchaly jejich vůně. Výrazně můžete urychlit i pečení drobného, ​​například vánočního cukroví, ale použít se dá i na rozmrazování nebo ohřívání jídel.

Ventilátor s ohřevem + spodní ohřev
Tato funkce se dá využít pro různé účely. Například na předehřev, tedy pokud vaše trouba nemá na předehřev speciální funkci. Osvědčí se i při pečení velkých koláčů, bábovek a velkých kusů masa nebo drůbeže. Kromě toho poslouží na ohřívání zmražených potravin, například pizzy nebo hranolků.
Ventilátor s ohřevem + spodní a vrchní ohřev

Podobně jako statický kombinovaný ohřev má tento ohřev poměrně univerzální využití. Čas a energii ušetříte tím, že můžete péct dva různé pokrmy na dvou úrovních najednou, například maso a brambory. Takže nedělní oběd bude hotový o něco rychleji.

Gril

Jde o klasickou funkci grilování. Vhodná je zejména na grilování menších kousků masa nebo klobás a jiných uzenin, ale i na topinky.

Turbogril

V tomto režimu pracuje gril spolu s teplovzdušným ventilátorem. Ten rozhání horký vzduch po celé troubě a nahrazuje otočný gril. Velké kusy masa krásné ugrilujete i při vyšší teplotě.

Rozmrazování

Pomocí této funkce šetrně rozmrazíte citlivé pokrmy.

Některé speciální funkce:

Těmito funkcemi nedisponuje každý model. Různé modely trubek od různých výrobců se liší právě nabídkou různých dodatečných funkcí. Trubky ve vyšších cenových hladinách nabízejí fajnšmekrům najozajstné „lahůdky“, které zpříjemňují pečení nebo používání trouby.

Pyrolytické čištění

Tento program je určen pro čištění trouby bez namáhavého drhnutí. Trouba se na jednu až tři hodiny rozehřeje na velmi vysokou teplotu, při které opadají připálené zbytky ze stěn samy od sebe.

Automatický režim

Symbol i obsah tohoto režimu se může na modelech různých výrobců trochu lišit. Jde o nastavení trouby, při kterém si můžete vybrat z nastavených programů, nebo si trouba sama řekne všechny potřebné informace o tom, co a v jakém množství se má péct. Stačí zadat údaje a vložit plech s připraveným těstem nebo pokrmům. V tomto režimu ale nemůžete péct několik jídel odrazu.

Programové funkce

Tato funkce se rovněž liší u různých modelů a výrobců a obvykle je určena speciálně na pečení chleba nebo pizzy.

Maxi pečení

Tuto funkci využijete, zvláště pokud rádi pečete velké kusy masa vcelku.

Dětská pojistka

Sejde se v domácnostech, kde jsou malé děti. Po aktivaci této funkce se trouba nezapne ani změnit nastavené funkce.

Udržování tepla

Pokud třeba hotový oběd na chvíli odložit na teplé místo, zatímco na něj dojde, určitě oceníte služby této funkce. Udrží jídlo v nastavené teplotě.

Pár tipů na závěr

  • Při pečení velkých kusů masa nebo drůbeže se doporučuje používat teplotní sondu. Ta sleduje teplotu uvnitř masa. Drůbež by měla mít uvnitř teplotu 85 ° C, rosbíf 55 až 60 ° C, vepřové 85 a telecí okolo 80 ° C.
  • Na sušení ovoce a zeleniny bezpodmínečně nepotřebujete sušičku. Klidně to za ni převezme i spodní nebo horkovzdušný ohřev. Dvířka však nechte mírně pootevřené.
  • Při pečení více pokrmů najednou zabráníte promíchání pachů, pokud založíte tukový filtr. Ten pachy zachycuje a spolu s rybou můžete klidně péct i koláč.