Potřebujeme:
- 500 g kysaného zelí
- 4 brambory
- 300 g klobásy
- 1 velká cibule
- 150 ml zakysané smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- půl lžičky celé kmínu
- 1 lžíce sladké mleté červené papriky
- pepř
- sůl
- olej
Postup:
- 1.Oloupanou cibuli nadrobno pokrájíme. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli a podusíme nezesklovatí. V polovině dušení přidáme kmín. K podušené cibuli přidáme mletou červenou papriku, promícháme a přilijeme trochu studené vody.
- 2.Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přisypeme do hrnce a dobře promícháme.
- 3.Zelí scedíme. Pokud je příliš kyselá, propláchneme ji studenou vodou. Pokrájíme ji na menší kousky a přidáme do polévky k bramborám. Ochutíme solí, pepřem, přilijeme studenou vodu a promícháme. Vaříme asi 30 minut doměkka.
- 4.V kastrůlku rozpálíme olej, přidáme mouku a připravíme růžovou jíšku. Vlijeme do hrnce s polévkou a pořádně promícháme, aby se nevytvořily hrudky. Dále vaříme.
- 5.Klobásu pokrájíme na tenká kolečka a v pánvi zlehka opečeme. Přidáme do zelné polévky a krátce prohřejeme.
- 6.Zelnou polévku nakonec podle potřeby dochutíme, rozdělíme do talířů a ozdobíme lžící zakysané smetany.