Potřebujeme:
- 2 vepřové kolena
- 2 vepřové kopyta
- 500 g vepřových kůží
- 500 g vepřové plece
- 20 zrníček pepře
- 10 zrníček nového koření
- 2-3 bobkové listy
- 4 větvičky čerstvého tymiánu
- 2 cibule
- 8-10 stroužků česneku
- 5 mrkví
- 1-2 petržele
- polovinu hlízy celeru
- 2 vejce uvařená natvrdo
- sůl
- ocet
Na dochucení:
- bílou cibuli
- ocet
- křen
- citron
- mletou červenou papriku
- kyselé okurky
Postup:
- 1.Dva dny před přípravou namočíme kolena, kopyta a kůže do silného slaného roztoku (voda + sůl) a uložíme ho do chladničky. Po dvou dnech kousky masa vyjmeme z roztoku a dobře jejich omyjeme. Dáme je do většího (asi 5-litrového) hrnce a zalijeme čistou studenou vodou. Dáme vařit.
- 2.Můžeme však zvolit i rychlejší cestu: Kolena, kopyta a kůže předem nenamáčíme ve slaném nálevu, jen jejich dobře očistíme, omyjeme a dáme vařit.
- 3.Do hrnce k kopyta, kolenům a kůžím přidáme černé a nové koření, bobkové listy a větvičky tymiánu. Když voda začne vřít, zmírníme plamen. Přidáme očištěné cibule překrojené na poloviny a očištěné stroužky česneku. Osolíme a přikryjeme pokličkou.
- 4.huspeninu na mírném ohni vaříme asi dvě hodiny. Průběžně odstraňujeme tvořící se pěnu. Nemícháme.
- 5.Když se maso začne trochu oddělovat od kosti, přidáme umyté vepřová plec a omytou očištěnou mrkev, petržel a celer. Dále pomalu vaříme na mírném plameni.
- 6.Protože zeleninu budeme potřebovat na servírování huspeniny, nenecháme ji úplně rozvařit. Když je uvařená, opatrně ji vyjmeme a odložíme.
- 7.V částečně zakrytém hrnci huspeninu vaříme, dokud se maso zcela neoddělí od kosti, což bude trvat nejméně čtyři hodiny.
- 8.Když máme pocit, že je uvařená, podle chuti ji dosolíme a přidáme do ní pár lžic octa. Zda je huspenina dostatečně hustá, zjistíme tak, že si malé množství odebereme na talířek a prsty vyzkoušíme, zda se lepí. Na talířku na chladném místě by měla za pár minut ztuhnout.
- 9.Uvařenou zeleninu nakrájíme na úhledné kusy. Maso necháme trochu vychladnout a rovněž ho nakrájíme na menší kostky. Zeleninu i maso – můžeme přidat i polovinu natvrdo uvařeného vejce – rozdělíme do hlubokých talířů nebo misek a zalijeme precedent rosol.
- 10.Necháme vychladnout a odložíme do lednice, aby huspenina dokonale ztuhla. Pak ji vyklopíme na mělký talíř, ozdobíme kolečky cibule a petrželkou. Podáváme s octem a čerstvým chlebem.