Nůž na máslo – který by měl být Vaší první volbou?

Znáte své stolní nože?

Pokud jste někdy seděli u prostřeného stolu, je pravděpodobné, že jste viděli jídelní nůž a nůž na máslo jako součást prostírání. Ačkoli tyto nože mohou vypadat zaměnitelně, slouží ke dvěma zcela odlišným účelům.

Jaký je rozdíl mezi jídelním nožem a nožem na máslo?

Nože na máslo jsou menší nože s hladkým ostřím a bez špičky, které lze použít ke krájení másla. Stolní nože jsou naostřené (mírně vroubkované), ale každodenní nože s ostrými hranami se používají ke krájení steaků, kuřete, zeleniny a dalších předmětů k obědu nebo večeři.

Co je to nůž na máslo?

Nůž na máslo dělá přesně to, co naznačuje jeho název. Jsou to malé, tupé nože, které se používají pouze k mazání másla na chléb nebo jiné potraviny během jídla.

Existují dvě varianty nože na máslo: hlavní nůž na máslo a nůž na roztírání másla. Tyto nástroje pomáhají při konzumaci másla během jídla, ale různými způsoby.

Typy nožů na máslo

Mistrovský nůž na máslo

Mistrovský nůž na máslo vypadá jako příborový nůž, má ostrou špičku, ale tupou čepel. Tyto nože jsou určeny k řezání, protože jsou určeny ke krájení kousku másla z hlavní máslové misky, který se dává na talíř.

Jakmile je máslo přeneseno na talíř, mohou hosté máslové nože použít k rozetření másla na jídlo. Hlavní nůž na máslo umožňuje strávníkům snadno a hygienicky odebírat máslo z jedné misky a přesto si namazat jídlo máslem.

Roztírač másla

Roztírač másla je nůž s tupou čepelí a výrazně zaoblenou špičkou. Tento nůž se uchovává na chlebové desce a slouží k roztírání másla na chléb.

Roztírač na máslo může vypadat různě. Některé leží na plocho s plochou rukojetí, jiné mají dutou rukojeť a některé mohou být mírně zahnuté pro snadnější roztírání. Vše záleží na osobních preferencích.

Použití nože na máslo

Jak jsme uvedli výše, nůž na máslo se nejlépe používá k roztírání másla. Ať už přidáváte kousek másla na hromadu brambor nebo roztíráte máslo na rohlík, nůž na máslo je pro tuto práci vhodným nástrojem.

Při formálním stolování je nůž na máslo vyhrazen pouze na máslo. Ale uživatelé v domácnosti mohou být kreativní! Nůž na máslo můžete použít i na jiné pomazánky, jako jsou džemy nebo omáčky. (Ve skutečnosti jsou ideální pro umístění na prkénko na uzeniny, protože jsou tak malé.)

Nůž na máslo bohužel nemůžete použít ke krájení, což je typické pro jakýkoli jiný kuchyňský nůž. Vzhledem k jejich tupým hranám nemohou tyto nože sloužit ke krájení zeleniny, masa nebo ryb tak, jak to umí jiné kuchyňské nože.