Nejlepší pánve wok

Wok můžete používat k dušení ryb, přípravě smažené rýže, vaření dušeného masa, a dokonce i k popcornu – ale existuje důvod, proč je nejčastěji používáte k přípravě smažených pokrmů. Zatímco západní pánve se starají spíše o udržení tepla, pánve wok jsou konstruovány tak, aby se v nich dalo reagovat na teplo. To znamená, že se velmi rychle zahřejí a zůstanou tak horké, pokud to chcete – ale také rychle vychladnou, když je potřeba. Navíc je dno díky tvaru písmene V teplejší než strany, což ještě více napomáhá tomu, aby se každá složka daného pokrmu zahřála na teplotu, kterou má mít. Sečteno a podtrženo: Wok bezproblémově uvaří velké množství zeleniny, masa, nudlí a čehokoli dalšího během několika minut. Pokud vaříte rychle, ujistěte se, že máte všechny ingredience naporcované a připravené. Proces jde rychle. Každé přidání ingredience snižuje celkovou teplotu a vysoká teplota je rozhodující.

Co hledáme

Materiál

Wok se vyrábí z uhlíkové oceli, litiny, eloxovaného hliníku, nerezové oceli, nepřilnavého povrchu a litiny se smaltovaným povrchem. Většina odborníků dává přednost uhlíkové oceli, protože bezvadně opéká přísady a dodává smaženým pokrmům nepolapitelnou kouřovou esenci, kterou oceňují gurmáni. Téměř všechny pánve wok jsou vyrobeny z uhlíkové oceli. To je na rozdíl od litiny, která praskne, pokud ji uděláte dostatečně tenkou, aby byla lehká. Na povrchu uhlíkové oceli se časem vytvoří nepřilnavá patina.

Tvar 

Wok má tradičně kulaté dno a je určen k umístění na hořáky, které tento tvar speciálně drží (v čínských restauracích se často setkáte s takovými plnými sporáky). Mnohé z nich však mají ploché dno určené k použití na standardních domácích hořácích, ať už plynových, indukčních nebo spirálových. Pokud dáváte přednost tomuto stylu, můžete ve skutečnosti předělat běžný hořák s prstencem na wok.

Rukojeť

Pokud jde o tvar rukojeti, woky mandarinského typu mají na jedné straně prodlouženou rukojeť, podobně jako pánve, které pravděpodobně znáte. To je užitečné pro snadné manévrování s pánví wok kolem hořáku a přehazování ingrediencí. Woksy kantonského typu mají dvě menší rukojeti na každé straně, což je vhodné pro úplné zvednutí nádoby z plotny. Materiál rukojetí je také otázkou preferencí. Je tu estetická stránka kovu oproti dřevu, navíc je třeba vzít v úvahu, že kov má tendenci se rozpálit více než dřevo, ale z dlouhodobého hlediska je také odolnějším materiálem.