Moderní jsou kuchyně spojené s jídelnou a obývacím zónou. Jakou podlahu však do kuchyňské části zvolit, aby splňovala estetické i provozní potřeby? Poradíme vám.
Buďte praktičtí a při výběru podlahy do kuchyně zohledněte, aby se snadno udržovala, přece jen během vaření na ni padnou kousky potravin či vyprskne olej z pánve. Zároveň má odolávat pádu nožů, hrnců či pohybu židlí. Také musí dobře snášet kontakt s vodou, určitě se vám už podařilo v kuchyni něco vylít. Asi byste přivítali, aby byla i příjemně hřejivá. Podívejte se, jaké máte možnosti.
Pokud chodíte rádi bosí
Tam, kde kuchyně plynule navazuje na jídelnu a obývací pokoj, se žádá sjednocení povrchů po celé ploše. Nejčastěji se upřednostňuje dřevo, které je hřejivé i bez integrovaného vytápění. Traduje se, že dřevo se s vodou nekamarádí. Speciální povrchové úpravy v podobě různých vosků a olejů ho však dělají houževnatým a lépe odolávajícím vlhkosti. Pokud přece jen nasákne, po vyschnutí se vrátí do původní podoby.
O dřevěnou podlahu se však musíte starat, jen otřít ji nestačí. Podle zkušeností uživatelů dřevěné olejované podlahy mastné skvrny z jídel účinně zahladí, pokud je přetřete olivovým olejem. No počítejte s tím, že takové úpravy budou nekonečné. V určitých frekvencích, které doporučuje výrobce, je nezbytné dopřát podlaze speciální údržbu, která obnoví její vlastnosti. Praktickou úpravou je matný lak, díky kterému se podlaha snadno udržuje. Nevýhodou dřeva je i měkkost a tedy náchylnost na mechanické poškození. Naštěstí jakékoliv nehody dokáže šikovný podlahář opravit. Takové rizika eliminujete výběrem tvrdšího dřeva, například dubu, jasanu, ořechu, z exotického cumaru, merbau, bambusu. Podlahy z exotických dřevin si lépe poradí i s vlhkostí.
Pokud neobrací každý cent
Laminátové podlahy jsou také rozšířeny v otevřených dispozicích, do kuchyně bychom vám ho velmi nedoporučili, hlavně levné varianty, které nemají odolnost proti nárazu a především proti vlhkosti. Sololit totiž velmi rychle nasaje vodu a nabobtná. Pokud však budete dbát o zvýšenou péči a připravíte se na hrozící rizika, nemusíte laminát z kuchyně zcela vyloučit a můžete jím plynule navázat na obývací prostor.
Raději však vsaďte na jistotu v podobě kvalitní laminátové podlahy. Taková má středovou vrstvu z tvrdé dřevovláknité HDF desky a speciální vrchní vrstvu, díky které je odolnější proti zátěži i poškození a hrany lamel proti nasákavosti. Počítejte s tím, že její cena naroste oproti běžným laminátovým podlahám i trojnásobně. Některé typy jsou navrženy tak, že v podlaze nejsou žádné spoje, kterými by vnikala voda pod podlahu. Laminátová podlaha má vyšší hodnotu kročejového hluku, proto pod ni volte izolační vrstvu.