Nakládáte ovoce? Vyzkoušejte sladký a kořeněný nálev. Výborně s ním chutnají švestky, ale můžete zkusit i jiné sezónní ovoce.
Nakládané švestky
ingredience:
– 1 kg malých tuhých švestek
– 175 g cukru
-300 ml vinného octa
– 2 kusy skořicové kůry
– ½ lžičky hřebíčku
– 3 až 4 muškátové květiny
Postup:
Ovoce namočíme na 10 minut do studené vody. Slijeme a každý plod propíchneme jehlou. Švestky vložíme do zavařovacích sklenic.
Převaříme ocet s cukrem a kořením. Když se cukr rozpustí, pomalu vaříme ještě 4 až 5 minut, pak necháme vychladnout.
Švestky zalijeme nálevem, koření rovnoměrně rozdělíme. Dbáme, aby byly švestky zalité.
Uzavřeme a před použitím uchováme 10 dní.
Stejným způsobem můžete připravit meruňky, taky větší broskve a hrušky, ale tyto musíte rozčtvrtit a hrušky oloupat.