Nakládáte švestky? Přidejte koření a dostanete nový rozměr chutí

Nakládáte ovoce? Vyzkoušejte sladký a kořeněný nálev. Výborně s ním chutnají švestky, ale můžete zkusit i jiné sezónní ovoce.

Nakládané švestky

ingredience:

– 1 kg malých tuhých švestek

– 175 g cukru

-300 ml vinného octa

– 2 kusy skořicové kůry

– ½ lžičky hřebíčku

– 3 až 4 muškátové květiny

Postup:

Ovoce namočíme na 10 minut do studené vody. Slijeme a každý plod propíchneme jehlou. Švestky vložíme do zavařovacích sklenic.

Převaříme ocet s cukrem a kořením. Když se cukr rozpustí, pomalu vaříme ještě 4 až 5 minut, pak necháme vychladnout.

Švestky zalijeme nálevem, koření rovnoměrně rozdělíme. Dbáme, aby byly švestky zalité.

Uzavřeme a před použitím uchováme 10 dní.

Stejným způsobem můžete připravit meruňky, taky větší broskve a hrušky, ale tyto musíte rozčtvrtit a hrušky oloupat.