Dnes je Zelený čtvrtek. Tradičně se podávají lehké zeleninové „zelené“ jídla, především špenát. Zkuste si tento rok připravit jinou variantu špenátu. Velmi chutný je zapékaný s bramborami.
Ingredience:
- špenátové listy
- máslo
- brambory očištěné a nakrájené na tenké plátky
- smetana ke šlehání
- 2 očištěné stroužky česneku
- 2 větvičky rozmarýnu
- špetka mletého muškátového oříšku
- strouhaný sýr
- pepř
- sůl
Postup:
Vezmeme si pekáček nebo zapékací mísu. Vymažeme ji máslem. Na dno poklademe tenké plátky očištěných brambor. Polovinu si necháme na další vrstvu.
V hrnci si zahřejeme smetanu. Pro lepší vůni a chuť do ní přidáme česnek a rozmarýn. Dochutíme ji muškátovým oříškem, solí a černým mletým pepřem. Přivede k varu a odstavíme.
Mezitím si předehřejeme troubu na 200 ° C.
Připravíme si špenátové listy, které spaříme nebo jejich v cedníku přelijeme horkou vodou. Necháme okapat. Listy špenátu nakrájíme na menší kousky a přemístíme do misky. Na špenát poklademe zbylé brambory.
Ze smetany vyjmeme česnek a rozmarýn. Zalijeme ní brambory se špenátem. Osolíme opepříme.
Dáme péct zakryté na 35-40 minut. Posypeme strouhaným sýrem a odkryté pečeme ještě 10 minut, dokud není sýr zlatavý.