Na Zelený čtvrtek podáváme špenát

Dnes je Zelený čtvrtek. Tradičně se podávají lehké zeleninové „zelené“ jídla, především špenát. Zkuste si tento rok připravit jinou variantu špenátu. Velmi chutný je zapékaný s bramborami.

Ingredience:

  • špenátové listy
  • máslo
  • brambory očištěné a nakrájené na tenké plátky
  • smetana ke šlehání
  • 2 očištěné stroužky česneku
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • strouhaný sýr
  • pepř
  • sůl

Postup:

Vezmeme si pekáček nebo zapékací mísu. Vymažeme ji máslem. Na dno poklademe tenké plátky očištěných brambor. Polovinu si necháme na další vrstvu.

V hrnci si zahřejeme smetanu. Pro lepší vůni a chuť do ní přidáme česnek a rozmarýn. Dochutíme ji muškátovým oříškem, solí a černým mletým pepřem. Přivede k varu a odstavíme.

Mezitím si předehřejeme troubu na 200 ° C.

Připravíme si špenátové listy, které spaříme nebo jejich v cedníku přelijeme horkou vodou. Necháme okapat. Listy špenátu nakrájíme na menší kousky a přemístíme do misky. Na špenát poklademe zbylé brambory.

Ze smetany vyjmeme česnek a rozmarýn. Zalijeme ní brambory se špenátem. Osolíme opepříme.

Dáme péct zakryté na 35-40 minut. Posypeme strouhaným sýrem a odkryté pečeme ještě 10 minut, dokud není sýr zlatavý.