Mochyně a její pěstování

Chcete – li mít na podzim na talířku, vlastního jídla z vlastní zahrádky, neuvěřitelný, podivuhodný a lahodná plod, nasaďte si Mochyni.

 

Návštěvám bych to servíroval v originálním lampionku, pro větší gastronomický zážitek. Nemusíte toho nabízet plný talířek, 2 kousky stačí. Pro dostatečně silný, ale kladný, chuťový zážitek.

Mochyně židovská třešeň

Dříve se Mochyni říkalo „židovské třešně.“ Je to rostlina, často se pěstuje ve sklenících, v období současných teplých lét bez potíží vypěstujete na zahrádce. Má ráda spíše lehčí vzdušnou zem.

Mochyně je jednoletá rostlina, nenáročný, okrášlí vám na podzim zahradu. Pěstuje se podobně jako rajče, můžete si ji předpěstovat. Pozor, nezralý plod a rostlina je jedovatá!

Mochyně židovská

Máte – li ale na zahradě oranžové lampionky, to je mochyně židovská. Pozor: Tytoy plody jsou jedovaté!

Mochyně perunáská

Mochyně perunáská je jedlá, ale až po dozrání. Nezralé plody vám dojdou v obýváku. Z jedné bobule budete mít spoustu semínek.
Plody obsahují vitamín C, ale i karotenoidy (např. kryptoxantin) , sacharidy, kyselinu citrónovou, a alkaloidy.[1] Z alkalidů například solanin,nebo physalin.