Potřebujeme:
- 1 větší kuře
- 4 až 5 citronů
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci hořčice
- 250 ml olivového oleje
- 1,5 kg brambor
- 3 cibule
- 3 jablka
- 3 mrkve
- 3 petržele
- čerstvý nebo sušený tymián
- pepř
- sůl
Postup:
- 1.Do misky vymačkáme šťávu ze všech citronů.
- 2.K citronové šťávě přidáme prolisované stroužky česneku, hořčici a olivový olej. Osolíme, opepříme a důkladně prošleháme.
- 3.Brambory a cibuli očistíme a pokrájíme na měsíčky. Přidáme do citrónové marinády a zlehka promícháme. Alespoň 45 minut necháme marinovat.
- 4.Mrkev, petržel a jablka očistíme a pokrájíme na kolečka nebo na větší kostky. Kuře rozpociujeme, omyjeme a osušíme. Kousky masa důkladně osolíme, opepříme a poklademe do vymazaného pekáče nebo do hlubokého plechu.
- 5.Troubu vyhřejeme na 200/180 ° C. Brambory a cibuli vyjmeme z marinády a poklademe na pekáč kolem kuřete. Posypeme tymiánem. Pak přidáme kousky mrkve, petržele a jablek a všechno zlehka promícháme. Pekáč zakryjeme alobalem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 1,5 hodiny. Na posledních 20 minut alobal odstraníme a dopečeme odkryté. Podáváme s chlebem.