Kuře na řecký způsob

Potřebujeme:

  • 1 větší kuře
  • 4 až 5 citronů
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci hořčice
  • 250 ml olivového oleje
  • 1,5 kg brambor
  • 3 cibule
  • 3 jablka
  • 3 mrkve
  • 3 petržele
  • čerstvý nebo sušený tymián
  • pepř
  • sůl

Postup:

  1. 1.Do misky vymačkáme šťávu ze všech citronů.
  2. 2.K citronové šťávě přidáme prolisované stroužky česneku, hořčici a olivový olej. Osolíme, opepříme a důkladně prošleháme.
  3. 3.Brambory a cibuli očistíme a pokrájíme na měsíčky. Přidáme do citrónové marinády a zlehka promícháme. Alespoň 45 minut necháme marinovat.
  4. 4.Mrkev, petržel a jablka očistíme a pokrájíme na kolečka nebo na větší kostky. Kuře rozpociujeme, omyjeme a osušíme. Kousky masa důkladně osolíme, opepříme a poklademe do vymazaného pekáče nebo do hlubokého plechu.
  5. 5.Troubu vyhřejeme na 200/180 ° C. Brambory a cibuli vyjmeme z marinády a poklademe na pekáč kolem kuřete. Posypeme tymiánem. Pak přidáme kousky mrkve, petržele a jablek a všechno zlehka promícháme. Pekáč zakryjeme alobalem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 1,5 hodiny. Na posledních 20 minut alobal odstraníme a dopečeme odkryté. Podáváme s chlebem.