Kuchyně, kterou jsme tentokrát navštívili, je v našich končinách zatím stále neobvyklá. Majitelé si ji totiž zařídili, tak jako celý svůj dům, ve stylu Feng-šuej.
O Feng-šuej se pravidelně zmiňují mnohé média, avšak šedá je teorie a zelený strom praxe – není nad to moci alespoň nahlédnout do konkrétního interiéru, zařízeného podle zákonitostí tohoto učení. V miniseriálu návštěv si jeden takový představíme. Srdcem každého bytu je kuchyň, začneme tedy v ní.
Kuchyně plná živé energie
Celý byt se nachází v rekonstruovaném domě v Praze, jeho obyvatelé si ho zařídili ve stylu Feng-šuej, protože je toto učení jejich koníčkem, jeho aplikace v bydlení av životě pak i pracovní náplní. Kuchyně se z pohledu Feng-šuej řadí mezi jangové, živé místnosti, plné energie. V tomto domě se nachází energeticky v JV sektoru, její umístění je tedy optimálně, protože JV je spojen s energií dřeva, která má expandující směr a energii kuchyně dále podporuje. „I kvůli tomu jsme volili plynový sporák, protože je to živý oheň jako takový,“ dodává majitelka a současně autorka návrhu paní Markéta Petříková a pokračuje: „obecně je tento sektor spojen s prosperitou a bohatstvím, což je zase pro kuchyni celkem příznivé, protože tato místnost ve Feng-šuej symbolizuje také bohatství rodiny, ať už materiální nebo duchovní. Odtud vychází strava, výživa pro celou rodinu, je pestrá, otevřená, což je symbol množství energie. Já navíc do budoucna plánuji, že ji přemaluji modře, protože JV v ní není dostatečněodražený a ráda bych ho posílila modrou nebo zelenou, kterou bude možné nejsnáze aplikovat právě na stěny. Zařízení kuchyní a doplňky zůstanou v původních barvách a materiálech. Abych vylepšila alespoň částečně současný stav, přidala jsem sem zatím nějaké modré doplňky. “
Majitelé instalovali do kuchyně také vodní fontánku, voda v ní jde nahoru a podle Feng-šuej je tedy dalším symbolem prosperity, a tedy podpůrné energie.
Jako voda a oheň
Jak již bylo řečeno, je kuchyň jangová místnost, měli by v ní tedy být jasné barvy a živá energie, ať už zastoupena ohněm, nebo ohnivými barvami. „Například kuchyně, kterým zcela chybí potřebná jangová energie,“ pokračuje paní Markéta, „jsou ty, které působí dojmem laboratoře – bílé, perfektně uklizené, bez doplňků, až sterilní. My tu naopak máme navíc kachlová kamna, která jangovou energii zastupuje svou funkcí i barvou. Kuchyně je také dost otevřená – je sice poměrně malá, co se týče plochy, ale dá se do ní vstoupit ze dvou stran. „Základním pravidlem Feng-šuej je, že by v jedné linii neměly být ohnivé a vodní zóny, sporák společně s troubou bude například v jedné linii, kolmo k nim pak dřez a myčka. „My to tu sice nemáme zcela ideální, protože máme varnou desku v rohu, použili jsme tu proto dřevo a květ jako harmonizující prvek.“
Oddělení rozdílných energií
Kuchyňská linka začíná myčkou, za ní následuje plynová varná deska, umístěná v rohu, aby byla alespoň částečně porušena možná jednota linie s myčkou a dřezem, který je zabudován ve skříňce pod oknem. Pod dřezem jsou uloženy hrnce. V poslední spodní skříňce, postavené v tupém úhlu k předchozí skříňce, jsou zásuvky s příbory, talíři, miskami a dalším nádobím. Díky svému zalomení bylo možné na tuto skříňku umístit barový pult.
„Bar mi tu velmi vyhovuje, a to i přesto, že mnoho lidí by ho možná už nezvolilo, protože bary jsou dnes již na ústupu, ale já ho zde považuji za velmi příjemnou součást vybavení, jsem ráda, když si ke mně může sednout například kamarádka, nebo můžeme s partnerem vařit společně. „V této části kuchyně nejsou horní skříňky, tak malý prostor by velmi zatížily. „Nahoře máme zleva výklenek, tam jsou potřeby na vaření, které chci mít po ruce, čaje, káva, oleje, octy a tak. Následuje polička se šálky a nádobami na mouku, cukr a sůl. Na parapetu máme spíše estetické předměty. Horní skříňky jsou umístěny až na stěně za barem, jsou v nich šálky a sklenice, v rohu za nimi je skříňka na potraviny. Pod horními skříňkami jsme nechali volné místo kvůli barovému sezení. “
V solitéru na protější stěně je zabudována lednice, vedle ní jsou v zkosené skříňce úložné prostory na potraviny. Jednotvárnost této poměrně velké plochy porušuje kávovar, trouba na pečení umístěna pod ním, ve vedlejších otevřených poličkách jsou proutěné košíky na drobnosti, cibuli, česnek a sladkosti.
„Takto vybavená kuchyň zcela stačí vzhledem k tomu, že je navrhovaná pro potřeby naší rodiny. Jsme dost v práci, takže více vařím spíše jen o víkendech. Záměrně nemám kuchyň spojenou, oproti dnešním zvyklostem a do určité míry i módnosti, s obývákem, protože z pohledu Feng-šuej probíhají v těchto místnostech zcela odlišné činnosti, které mají zcela rozdílnou energii. V kuchyni třeba něco vytvářet, je tam tedy živá energie, současně je tam hluk, výpary, stále se tam něco děje. Naopak obývák je spíše klidová zóna, kde sice je živo, ale jiným způsobem, někdy tam chceme i odpočívat, něco poslouchat. Pokud už to tak je, měly by být tyto prostory vymezené z hlediska rozdílné energie alespoň opticky – například barem, podlahovou krytinou, různými barvami a podobně, „uzavírá paní Markéta.