Krůta nadivoko

Potřebujeme:

  • 2 krůtí stehna
  • špetku strouhaného muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • špetku sušeného majoránky
  • špetku sušeného rozmarýnu
  • špetku sušeného tymiánu
  • 50 g uzené slaniny
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 4 zrníčka nového koření
  • 4 kuličky jalovce
  • 1 kostku drůbežího bujónu
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 1 lžíci hořčice
  • šťávu z 1/2 citronu
  • 150 ml husté zakysané smetany na ozdobení
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. 1.Omyté a osušené stehna osolíme, opepříme, přidáme strouhaný muškátový oříšek, mletý kmín, majoránka, rozmarýn a tymián. Okořeněné maso necháme odležet do druhého dne v chladu.
  2. 2.Na rozehřátou pánev dáme na kostičky nakrájenou slaninu spolu s nadrobno nakrájenou cibulí a prolisovaným česnekem. Za stálého míchání chvíli opékáme. Potom vložíme stehna, podlijeme vodou a přikryté dusíme doměkka.
  3. 3.Asi v polovině dušení přidáme očištěnou a nastrouhanou kořenovou zeleninu, ochutíme novým kořením a jalovcem. Podlijeme trochou horké vody, přidáme kostku drůbežího bujónu a přikryté dusíme.
  4. 4.Když je maso měkké, vyjmeme ho a šťávu zaprášíme hladkou moukou. Vmícháme hořčici, podle chuti přidáme citrónovou šťávu a dobře promícháme. Směs propasírujeme, aby vznikla hladká omáčka.
  5. 5.Maso na talíři polijeme omáčkou a ozdobíme hustou zakysanou smetanou. Podáváme s knedlíkem.