Potřebujeme:
- 2 krůtí stehna
- špetku strouhaného muškátového oříšku
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- špetku sušeného majoránky
- špetku sušeného rozmarýnu
- špetku sušeného tymiánu
- 50 g uzené slaniny
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 100 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
- 4 zrníčka nového koření
- 4 kuličky jalovce
- 1 kostku drůbežího bujónu
- 1 lžíci hladké mouky
- 1 lžíci hořčice
- šťávu z 1/2 citronu
- 150 ml husté zakysané smetany na ozdobení
- sůl
- pepř
Postup:
- 1.Omyté a osušené stehna osolíme, opepříme, přidáme strouhaný muškátový oříšek, mletý kmín, majoránka, rozmarýn a tymián. Okořeněné maso necháme odležet do druhého dne v chladu.
- 2.Na rozehřátou pánev dáme na kostičky nakrájenou slaninu spolu s nadrobno nakrájenou cibulí a prolisovaným česnekem. Za stálého míchání chvíli opékáme. Potom vložíme stehna, podlijeme vodou a přikryté dusíme doměkka.
- 3.Asi v polovině dušení přidáme očištěnou a nastrouhanou kořenovou zeleninu, ochutíme novým kořením a jalovcem. Podlijeme trochou horké vody, přidáme kostku drůbežího bujónu a přikryté dusíme.
- 4.Když je maso měkké, vyjmeme ho a šťávu zaprášíme hladkou moukou. Vmícháme hořčici, podle chuti přidáme citrónovou šťávu a dobře promícháme. Směs propasírujeme, aby vznikla hladká omáčka.
- 5.Maso na talíři polijeme omáčkou a ozdobíme hustou zakysanou smetanou. Podáváme s knedlíkem.