Klasická francouzská cibulačka

Potřebujeme:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 700 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci hnědého cukru
  • 1,5 l hovězího nebo kuřecího vývaru
  • 250 ml bílého vína
  • 2 lžíce koňaku
  • 2 bobkové listy
  • 4 větvičky čerstvého tymiánu
  • 1 bagetu
  • 100 g ementálu
  • 50 g parmezánu
  • sůl
  • pepř
  • malou svazek čerstvé pažitky

Postup:

  1. 1.V hrnci rozehřejeme olej a máslo. Při vyšší teplotě za stálého míchání na tomto základě asi 6 minut opékáme očištěnou a na tenká kolečka nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a cukr.
  2. 2.Teplotu snížíme na minimum a dále dusíme asi 30 minut, dokud bude dno hrnce pokryto oříškově zkaramelizovaný vrstvou cibule.
  3. 3.Do cibulového základu přilijeme horký kuřecí vývar a víno. Osolíme a opepříme. Promícháme, aby se vrstva cibule rozpustila v polévce. Přidáme bobkové listy a větvičky tymiánu. Uvedeme do varu, snížíme teplotu a pod pokličkou vaříme asi 45 minut. Do polévky na závěr nalijeme trochu koňaku.
  4. 4.Větší mísu nebo čtyři misky, které můžeme použít na zapékání v troubě, naplníme polévkou. Navrch poklademe kousky bagety (nakrájené našikmo na 2,5 cm silné kousky a z každé strany je opečeme v pánvi dozlatova). Porce posypeme nahrubo nastrouhaným ementálem a parmazánem a zapékáme v troubě pod grilem při teplotě 190 ° C asi 10 minut.
  5. 5.Misky s polévkou opatrně vyjmeme z trouby, povrch posypeme nadrobno nasekanou pažitkou a podáváme.
  6. 6.Hosté nezapomeneme upozornit, že porce jsou velmi horké!