Věděli jste, že zbytečně koupíte úspornou chladničku když ji doma nemáte kam umístit?
Pokud přemýšlíte nad tím, zda umístit chladničku do komory nebo v kuchyni, měli byste vědět, že ideální je severní orientace na světové strany a teplota interiéru by se měla pohybovat v rozmezí 10 až 43 stupňů Celsia. V případě samostatně stojící chladničky zajistěte dostatečné odvětrávání ze zadní strany, minimálně dva až tři centimetry.
Kam s ní?
Vestavná chladnička má vyřešené částečné odizolování a potřebné odvětrání, proto není natolik citlivá při osazení v blízkosti tepelných zdrojů. Pokud chcete mít jistotu, že ani minimální neovlivní spotřebu, situujte mezi ně 15 cm širokou dolní skříňku s výsuvem na saponáty a čisticí prostředky.
Samostatně stojící chladnička se však v žádném případě nesmí dotýkat varné zóny, trouby, a dokonce ani myčky. Stejně ji neumisťujte v těsné blízkosti topného tělesa ani u okna, kde by byla dlouhodobě vystavena přímému slunci. Spotřebič by tak automaticky zapnul silnější chlazení, což může způsobit částečné zamrazení zeleniny, jejíž tak sníží kvalitu.
Při dlouhodobém působení velkého rozdílu teplot se neúměrně zvýší spotřeba chladničky a může dojít i k prasknutí vnitřní stěny chladničky.
Praktické tipy do chladničky
– Využijte prostor chladničky na maximum. Platí zásada, že čím je plnější, tím více energie uspoří. Po otevření dvířek poloprázdný spotřebiče se totiž rychleji oteplí vnitřní vzduch, více jídla v chladničce dokáže naakumulovat více chladu.
– Mezi jednotlivými potravinami nechte volné mezery pro zachování dostatečné cirkulace vzduchu.
– Pravidelně čistěte chladničku a kontrolujte, zda se nevytvořila vrstva námrazy. Ta zvyšuje spotřebu elektrické energie a zkracuje životnost spotřebiče.
– Potraviny se nesmí dotýkat zadní stěny chladničky, po které stéká zkondenzovaná voda do odtokového kanálku. Mohl by se zanést a voda by vytékala do prostoru chladničky.