Jak šálek kávy ovlivňuje její chuť

Je jen málo věcí, které jsou lepší než šálek lahodné kávy. Ta jemná vůně, když přiblížíte šálek nebo sklenici ke svému obličeji, ten první doušek, kdy poprvé oceníte chuťové tóny, ten tak příjemný pocit v ústech a ta dochuť, která zůstává na jazyku…

Ale co když Vám výběr šálku, hrnku nebo sklenice brání vychutnat si plný účinek této výjimečné speciální kávy? A naopak, co kdyby díky tomu mohla Vaše káva chutnat ještě lépe?

Proč káva potřebuje speciální šálek?

Průměrný hrnek na kávu, jak ho známe, je navržen s jediným cílem: být bezpečnou volbou pro podávání horkých tekutin. Jinými slovy, abychom mohli pít svůj oblíbený nápoj, aniž bychom se popálili. To však nic neříká o schopnosti nádoby zvýraznit (nebo zastřít) chuť naší kávy.

Ukazuje se, že existuje rozsáhlý výzkum ideálního tvaru, velikosti a materiálu nádoby pro pití kávy; jenže milovníci kávy mají na výběr jen málo možností.

Už nějakou dobu jsme svědky toho, že kavárny, baristé a milovníci kávy používají sklenice, které buď nebyly původně určeny pro kávu (tj. sklenice na víno nebo skotskou), nebo používají kávové sklo, které by sice pomohlo, ale z hlediska optimalizace smyslového zážitku nevyhovuje všem požadavkům.

Co může dobrá nádoba udělat pro kávu?

Víme, že nádoba má vliv na zážitek spotřebitele. Ale když se zaměříme na kávu, jak přesně se to projevuje? Jaký vliv mají všechny faktory a jaké typy nádob na pití bychom měli hledat?

Mezi některé z mnoha faktorů, které stojí za zvážení při výběru nádoby, patří:

  • Vliv tvaru nádoby na aroma, a to díky prostoru mezi hlavami a úhlu sklonu.
  • Vliv tvaru nádoby na vnímanou chuť, a to prostřednictvím plochy povrchu kapaliny a zadržování tepla.
  • Vliv velikosti na aroma prostřednictvím difúze aromatických částic a prostoru pod hladinou.
  • Vliv použitého materiálu na teplotní stabilitu, pohodlí a trvanlivost.

Materiál

Keramika, dřevo, papír, kov, plast, sklo. Ať už je Vaše nádoba na pití vyrobena z jakéhokoli materiálu, má přímý vliv na udržení tepla a teplotní stabilitu kávy (a také na trvanlivost šálku). Přitom vzhledem k tomu, že s chladnutím kávy se projevují různé chuťové tóny, je to důležitý aspekt. Typ materiálu má přímý vliv na to, jak rychle káva vychladne.

Teď je ten správný čas nakoupit nejvýhodněji vše, co potřebujete a získat 20% slevu.

Týden s TESCOMOU běží v  internetovém obchodě.