Hovězí svíčková

Potřebujeme:

  • 1,5 kg hovězí svíčkové (případně falešné)
  • 1 lžíci oleje
  • 1 zarovnanou lžíci sádla
  • plnotučné hořčici na potření
  • 1 cibuli
  • 1 střední celer
  • 3 kusy petržele
  • 5 kusů mrkve
  • 2 bobkové listy
  • muškátový ořech
  • slepičí vývar na podlévání
  • 250 ml zakysané smetany
  • 250 ml smetany na vaření
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. 1.Maso omyjeme a osušíme. V širším kastrolu rozehřejeme olej a sádlo. Vložíme maso, osolíme, opepříme a prudce opečeme ze všech stran. Potom ho vyjmeme a potřeme hořčicí.
  2. 2.Ve výpeku do sklovitá opečeme nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme očištěnou a nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu. Asi po 10 minutách k zelenině vložíme maso, přidáme bobkový list a ochutíme špetkou nastrouhaného muškátového oříšku. Po chvíli maso obrátíme na druhou stranu, podlijeme vývarem a přikryté dusíme 1,5 až 2 hodiny.
  3. 3.Když je už maso měkké, vyjmeme ho. Z udušení zeleniny vyjmeme bobkový list a ještě vlažnou zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem. Na závěr přidáme zakysanou i sladkou smetanu (nemusíme použít celou, podle chuti), promícháme, dochutíme a podáváme s tenkými plátky masa a knedlíkem.