Potřebujeme:
- 1,5 kg hovězí svíčkové (případně falešné)
- 1 lžíci oleje
- 1 zarovnanou lžíci sádla
- plnotučné hořčici na potření
- 1 cibuli
- 1 střední celer
- 3 kusy petržele
- 5 kusů mrkve
- 2 bobkové listy
- muškátový ořech
- slepičí vývar na podlévání
- 250 ml zakysané smetany
- 250 ml smetany na vaření
- sůl
- pepř
Postup:
- 1.Maso omyjeme a osušíme. V širším kastrolu rozehřejeme olej a sádlo. Vložíme maso, osolíme, opepříme a prudce opečeme ze všech stran. Potom ho vyjmeme a potřeme hořčicí.
- 2.Ve výpeku do sklovitá opečeme nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme očištěnou a nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu. Asi po 10 minutách k zelenině vložíme maso, přidáme bobkový list a ochutíme špetkou nastrouhaného muškátového oříšku. Po chvíli maso obrátíme na druhou stranu, podlijeme vývarem a přikryté dusíme 1,5 až 2 hodiny.
- 3.Když je už maso měkké, vyjmeme ho. Z udušení zeleniny vyjmeme bobkový list a ještě vlažnou zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem. Na závěr přidáme zakysanou i sladkou smetanu (nemusíme použít celou, podle chuti), promícháme, dochutíme a podáváme s tenkými plátky masa a knedlíkem.