Hovězí plátky v houbové omáčce

Potřebujeme:

  • 500 g hovězí roštěné
  • 100 ml zakysané smetany + trochu na ozdobení
  • 2 zarovnané lžíce hladké mouky
  • 1 malou cibuli
  • 1 kostku masového bujónu
  • 2 hrsti sušených hub
  • 100 ml bílého vína
  • sůl
  • pepř
  • olej

Postup:

  1. 1.Sušené houby předem namočíme do 100 až 200 ml studené vody. Připravíme si vývar z 1 kostky a 500 ml vody. Cibuli očistíme a pokrájíme na kostičky. Hovězí plátky naklepeme, osolíme a opepříme.
  2. 2.Na rozpáleném oleji zpěníme cibuli, přidáme plátky hovězího masa, které z obou stran prudce orestujeme. Potom zmírníme plamen a hrnec přikryjeme pokličkou. Dusíme, dokud maso nepustí šťávu. Pak přidáme houby is vodou, ve které byly namočené, a bílé víno. Za občasného podlévání vývarem dusíme do změknutí. Čím déle a pomaleji maso dusíme, tím zůstane více šťavnaté a měkké.
  3. 3.Udušené plátky masa vyjmeme a šťávu zahustíme zakysanou smetanou, ve které jsme rozšlehali hladkou mouku.
  4. 4.Hovězí plátky v houbové omáčce podáváme s knedlíkem a ozdobíme smetanou.