Hovězí pečeně s mrkví

Potřebujeme:

  • 1,2 kg libového hovězího (falešná svíčková)
  • 2 velké mrkve
  • 1 celer (hlíza)
  • 8 šalotek
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 0,75 l červeného vína
  • 1 l masového vývaru
  • 1 svazek čerstvého tymiánu
  • 1 lžička medu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Postup:

  1. 1.Hovězí maso opláchneme a osušíme papírovou utěrkou. Osolíme a opepříme. V pekáči rozehřejeme olej a maso ze všech stran prudce opečeme. Mrkev a celer očistíme a pokrájíme na kostičky. Šalotky pokrájíme na plátky. Očištěný česnek posekáme.
  2. 2.Maso vyjmeme z pekáče a přidáme nakrájenou zeleninu, šalotku, česnek a rajský protlak. Asi 5 minut podusíme. Zaprášíme moukou. Přilijeme víno a vývar a vše dobře promícháme. Tymián opláchneme a osušíme a spolu s masem vložíme do pekáče. Přikryjeme pokličkou a na středním plameni necháme asi 2 hodiny dusit. Během dušení maso párkrát obrátíme.
  3. 3.Upečené maso vyjmeme z pekáče a přikryté vložíme do trouby nastavené na 100 ° C. Udržujeme teplé.
  4. 4.Omáčku ochutíme solí, pepřem a medem. Pečeni podáváme s omáčkou a se zeleninou.