Potřebujeme:
- 1,2 kg libového hovězího (falešná svíčková)
- 2 velké mrkve
- 1 celer (hlíza)
- 8 šalotek
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce hladké mouky
- 0,75 l červeného vína
- 1 l masového vývaru
- 1 svazek čerstvého tymiánu
- 1 lžička medu
- 2 lžíce olivového oleje
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup:
- 1.Hovězí maso opláchneme a osušíme papírovou utěrkou. Osolíme a opepříme. V pekáči rozehřejeme olej a maso ze všech stran prudce opečeme. Mrkev a celer očistíme a pokrájíme na kostičky. Šalotky pokrájíme na plátky. Očištěný česnek posekáme.
- 2.Maso vyjmeme z pekáče a přidáme nakrájenou zeleninu, šalotku, česnek a rajský protlak. Asi 5 minut podusíme. Zaprášíme moukou. Přilijeme víno a vývar a vše dobře promícháme. Tymián opláchneme a osušíme a spolu s masem vložíme do pekáče. Přikryjeme pokličkou a na středním plameni necháme asi 2 hodiny dusit. Během dušení maso párkrát obrátíme.
- 3.Upečené maso vyjmeme z pekáče a přikryté vložíme do trouby nastavené na 100 ° C. Udržujeme teplé.
- 4.Omáčku ochutíme solí, pepřem a medem. Pečeni podáváme s omáčkou a se zeleninou.