Francouzský slaný koláč: Lotrinský quiche

Potřebujeme:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli

Na náplň:

  • půl menší máselné nebo muškátové dýně
  • 5 vajec
  • 280 ml smetany na vaření
  • 150 ml mléka
  • 140 g ementálu
  • 5 plátků slaniny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • čtvrt lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • pepř
  • sůl

Postup:

  1. 1.Do mouky se solí nakrájíme tuhé máslo a pomocí nože a prstů zpracujeme na drobivou směs, přidáme vajíčko a zpracujeme na těsto. Nemíchat příliš dlouho, aby nebylo tuhé. Těsto zabalíme do fólie a vložíme alespoň na půl hodinu do chladničky.
  2. 2.Dýni očistíme a nakrájíme na menší kostky. Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji dokřupava. Vsypeme dýni a krátce osmahneme. Ochutíme solí a pepřem a necháme vychladnout.
  3. 3.Těsto rozválíme, vyložíme jím koláčovou formu, okraje odřízneme a dno propícháme vidličkou. Přikryjeme pečícím papírem, nasypeme hrst suché fazole a vložíme do trouby rozehřáté na 200 ° C. Pečeme 10 minut, poté odstraníme papír s fazolemi a pečeme dalších 10 minut nebo dokud těsto nedostane barvu.
  4. 4.V misce rozšleháme vajíčka, přidáme smetanu a mléko. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Přidáme slaninu s dýní, sýr a lehce promícháme.
  5. 5.Náplň nalijeme na těsto ve formě. Pečeme v troubě rozehřáté na 180 ° C 35 až 40 minut. Lotrinský koláč před krájením necháme trochu odstát. Můžeme ho podávat i studený. Ozdobíme zelenou natí, popřípadě houbami podušenými na másle.