Fondue není pouze jídlo

Každý milovník fundue vám řekne, že nejde pouze o jídlo, ale doslova o obřad. K fondue je vždy potřeba určitá atmosféra, správné ingredience a hlavně ten správný fondue set. Možná jste dosud nevěděli, že i mezi jednotlivými soupravami existují rozdíly.

Historie fondue sahá do Švýcarska 18. století. Vlastní slovo fondue má původ ve francouzském slově fondre (rozpouštět se, roztavit se), což je právě základní funkce fodue setů. V dobách svého vzniku bylo fondue spíše nutností než gurmánskou libůstkou. Základ sýrového fondue totiž tvoří dva druhy sýra, bílé víno a mouka. Tyto suroviny se nahřáním roztopí a chléb, další nezbytná součást, se do hmoty namočí. Právě sýr a chléb během zimy v horách velmi rychle tvrdly a jejich roztopení a namáčení z nich činilo pokrm poživatelný a dokonce velmi chutný. Stolovníky tak zahřál nejen pokrm, ale také teplo z plápolajícího plaménku pod nádobou a příjemná atmosféra rodinného kruhu.

Fondue sety, se kterými se můžeme setkat v prodejnách se dělí dle materiálu nádob na ohřev, dle zdroje tepla a dle dalšího vybavení. Tradiční nádoba na sýrové fondue se nazývá caquelon a je z kameniny nebo glazurované keramiky. Stejná nádoba se používá na fondue sladké. Vedle klasického fondue lze fritovat v rozpáleném oleji také maso, ryby nebo zeleninu a kousky následně namáčet do připravených omáček. Vyznavači orientálního způsobu mohou vyzkoušet vaření masových kuliček ve vývaru. Pro masové fondue se používají nádoby litinové a nerezové, které jsou hlubší, dobře sedí na podstavci a velmi dlouho udržují teplo. Některé fondue sety jsou vybaveny nádobami dvěma (většinou vnitřní keramická je vyjímatelná), není tak potřeba kupovat hned dva sety, když budete chtít připravovat maso i sušenky v čokoládě.

Pod nádobou pulsuje teplo z hořáků naplněných denaturovaným lihem nebo tuhým palivem. Pro čokoládové fondue, kde není potřeba příliš vysoká teplota, se používají často čajové svíčky. Existují ovšem také fondue sety elektrické.

Nezbytnou výbavou každého fondue setu jsou vidličky, jejichž rukojeti by neměly vést teplo (nejlépe tedy dřevěné nebo plastové). Většina fondue setů je určena pro 6 osob a jejich součástí je 6 vidliček s barevně odlišenými konci, aby si každý poznal tu svou. Pokud se u stolu sejde více osob a my na to nejsme vybaveni, dobře poslouží také dřevěné špejle. Součástí některých souprav (většinou těch masových) je také otočný držák s miskami na omáčky.

Jakkoliv může celý proces přípravy fondue působit gurmánsky až luxusně, ceny fondue setů nejsou nijak závratné. Pohybují se od několika set korun nahoru, přičemž za 4 tisíce korun lze pořídit set velmi kvalitní. Kdo by se chtěl plácnout přes kapsu a pochlubit se před přáteli, může se poohlédnou i po setech za 15 tisíc, jejichž součástí je i sada talířů.

Tip: Na ingrediencích pro přípravu fondue určitě nešetřete – sýry se nejčastěji používají tučnější (ementál a gruyere), maso co nejkvalitnější.