Na grilovačku se hodí přinést různé věci, které potěší chuťové pohárky všech zúčastněných. Tato jednoduchá věta v sobě skrývá celou řadu možností a nápadů, jak udělat z obyčejného grilování nezapomenutelný kulinářský zážitek pro všechny zúčastněné. Pojďme se podrobněji podívat na to, co všechno můžeme na grilovačku přinést a jak tím můžeme potěšit naše přátele a rodinu.
Na co se zaměřit při rozhodování o koupi zahradního krbu?
Na čem se dá grilovat?
Základním pilířem každé úspěšné grilovačky jsou bezpochyby kvalitní masa. Hovězí steaky jsou klasikou, která nikdy nezklame. Nezapomeňte je před grilováním nechat dostatečně odležet při pokojové teplotě. Kuřecí prsa jsou další oblíbenou volbou, zvláště pokud je předem naložíte do chutné marinády. Vepřové kotlety jsou šťavnaté a plné chuti, zejména pokud je necháte s kostí. A klobásky? Ty jsou téměř povinností na každém grilu – vyzkoušejte různé druhy od klasických grilovacích párků až po pikantní chorizo nebo jemné bavorské klobásy.
Aby maso získalo ten správný šmrnc, je důležité nezapomenout na marinády a koření. Připravte si několik různých variant mariád – například klasickou s olivovým olejem, česnekem a bylinkami pro hovězí, medovo-hořčičnou pro kuřecí nebo sójovo-zázvorovou pro vepřové. Co se týče koření, mějte po ruce alespoň základní grilovací směs, ale nebojte se experimentovat s exotičtějšími variantami jako je např. cajunské koření nebo směs na barbecue.
V dnešní době je běžné, že mezi hosty jsou i vegetariáni nebo vegani, a bylo by nezdvořilé na ně zapomenout. Pro ně můžete přinést tofu, které výborně nasákne marinády a na grilu získá krásnou kůrku. Tempeh je další skvělou alternativou, která má oříškovou chuť a na grilu krásně karamelizuje. Nezapomeňte ani na grilovanou zeleninu – cukety nakrájené na plátky, papriky rozpůlené a zbavené semínek, celé žampiony nebo portobello houby a plátky lilku jsou jen začátek. Můžete vyzkoušet i grilovanou kukuřici, chřest nebo dokonce avokádo!
Saláty jsou neodmyslitelnou součástí každé grilovačky a skvěle doplňují grilované pochoutky. Klasický bramborový salát je stálicí, ale proč se nepokusit o nějakou zajímavější variantu? Zkuste do něj přidat nahrubo nasekanou jarní cibulku, křupavou slaninu a zalijte ho dresinkem z kysané smetany a dijonské hořčice. Čerstvý zeleninový salát je osvěžující volbou – kombinujte různé druhy listových salátů, přidejte cherry rajčátka, okurku, ředkvičky a zakápněte lehkým citronovým dresinkem. Řecký salát s olivami a fetou je další oblíbenou variantou – nakrájejte rajčata, okurky a červenou cibuli na větší kousky, přidejte černé olivy a kostky fety, a nezapomeňte na oregano a kvalitní olivový olej.
Chléb a různé druhy pečiva jsou důležitou přílohou, která pomůže nasytit i ty největší jedlíky. Bagety nakrájené na šikmé plátky a lehce opečené na grilu jsou skvělé k namáčení do omáček nebo k vytírání šťávy z masa. Ciabatta má krásnou křupavou kůrku a měkkou střídku, která skvěle nasákne chutě z grilovaných pochoutek. Můžete přinést i celozrnné pečivo pro ty, kteří preferují zdravější variantu.
Omáčky a dipy jsou tím, co dokáže pozvednout grilovačku na zcela novou úroveň. Domácí barbecue omáčka je klasikou – připravte si ji z rajčatového protlaku, hnědého cukru, jablečného octa, worcesterské omáčky a různého koření. Bylinkové máslo je jednoduché na přípravu, ale dokáže zázraky – smíchejte měkké máslo s nasekanými bylinkami jako je petržel, pažitka a tymián. Guacamole z avokáda, limety, rajčat a koriandru je skvělým dipem nejen k nachos, ale i ke grilovanému masu. A co takhle hummus? Tento krémový dip z cizrny je ideální k namáčení zeleniny nebo pečiva.
Nápoje jsou neméně důležitou součástí každé grilovačky. Kromě klasických nealkoholických nápojů jako jsou limonády nebo minerálky, můžete přinést i něco speciálního. Co třeba domácí ledový čaj? Připravte si silný černý čaj, oslaďte ho medem a ochuťte plátky citronu a lístky máty. Nebo domácí limonáda – smíchejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu s vodou, cukrem a spoustou ledu, a ozdobte snítkou rozmarýnu pro extra svěžest.
A nakonec nesmíme zapomenout na sladkou tečku v podobě dezertů. Koláče jsou vždy vítaným zakončením jídla – co třeba jablečný koláč s drobenkou nebo tvarohový koláč s ovocem? Sušenky jsou praktickou volbou, kterou lze snadno přenášet a servírovat – vyzkoušejte domácí chocolate chip cookies nebo ovesné sušenky s brusinkami. A co takhle trochu netradičně grilované ovoce? Plátky ananasu nebo rozpůlené broskve získají na grilu úžasnou karamelizovanou chuť, kterou ještě vylepšíte trochou medu a vanilkové zmrzliny.
Jak vidíte, možností, co přinést na grilovačku, je opravdu mnoho. Klíčem k úspěchu je rozmanitost a chuť experimentovat. Ať už se rozhodnete pro klasické kombinace nebo odvážnější varianty, důležité je, aby jídlo bylo připraveno s láskou a sdíleno v dobré společnosti. Grilovačka není jen o jídle, ale také o společně stráveném čase, smíchu a vytváření vzpomínek. Tak ať se vám vaše příští grilovačka vydaří!