Čistá kuchyně

Jednoduchými fintami se dá v kuchyni udržet pořádek docela snadno a navíc ani při úklidu nenadřete.

1. Kupujte průsvitné nádoby

Pořádek v chladničce se ukazuje jako horká (haha) téma. Na to, aby v ní byl alespoň většinu času řád, máte tyto možnosti: nenakupují. Zakázat všem členům domácnosti přístup. Nebo: rozdělit si potraviny podle druhů nejen na jednotlivých policích, ale i v plastových nádobách – nejlépe se osvědčily průhledné. Všechny ostatní mají tendenci akumulovat na dně drobky a flíčky, které nikdo záhadně nevidí.

 

2. Zaveďte chladničkový systém

Nejvrchnější police obvykle patří vajíčkům a čerstvým mléčným výrobkům. Pod nimi mohou být masné výrobky a vyšší sklenice s otevřenými zavařeniny, omáčkami, majonézou a podobně. V zásuvkách držíme odděleně ovoce a zeleninu. Osvědčilo se nám položit na dno zásuvky papírovou utěrku. Pokud se na dně po dlouhém čase najde zapomenut kus okurky nebo papriky, čištění je mnohem jednodušší. Rajčata a banány do chladničky nepatří. Salát se udrží déle čerstvý, pokud jej zabalíme do dvou utěrek: nejprve do vlhké a potom do suché, aby nezvlhne celá zásuvka.

 

3. Upravte hloubku polic

Náruživí zavařovací a džemári (pár z nich máme iv redakci) potřebují robustní a hlouběji police, ale pro většinu lidí, kteří nakupují zásoby po pár kusech, spíše platí: mělčí police, zato více. Pokud si do spíže naplánujeme příliš hluboké police, potraviny se začnou hrát na schovávanou, vychytrale se před vámi schovávají právě tehdy, když je hledáte a znovu se objeví, až když jim vyprší záruční doba.

4. Pozor na otevřené police

Otevřené police v kuchyni vždy perfektně vypadají v časopise o bydlení, ale ne vždy v reálném životě. Finta je totiž v tom, že vše, co na ně položíte, budete mít stále na očích – a aby byl dojem uhlazený, mělo by to být něco, do je tvarově zajímavé a často to používáte. Čili ne pestrobarevné kartonové obaly, ale pěkný nádobí, talíře, na které je radost podívat a podobně.

5. Sbírejte zavařovací sklenice

Prázdné sklenice s víčky na závit se VŽDY sejdou, nejen na zavařeniny nebo marmelády: na uskladnění suchých potravin před moly, na odložení zbytků jídla v ledničce, na přehledné uskladnění hřebíků, gumiček … na cokoliv.

6. Zavěste, co se dá

A to platí nejen pro prkénka, podnosy a ozdobné talíře – ale například i pro maličkosti jako houbička na mytí nádobí nebo čistící prostředek na nádobí. Pokud se vám podaří pověsit ho nad umyvadlo – například v drátěném košíčku – získáte více místa kolem umyvadla a snadněji ho udržíte čisté.

7. Vyrobte si sáček na igelitové tašky

Mít igelitové tašky uložené v zásuvce je také cesta … zpravidla k narušeným nervům, protože sáčky se drze schovávají v zadní části zásuvky a skáčou hlavičku do zákoutí skříňky, aby se zásuvka nedala pořádně zavřít. Igelitové čtečky a sáčky proto třeba jednat recyklovat (například na odpadky), ale hlavně držet pěkně uzavřeny. Například – v krabici z papírových kapesníků. Nebo si na ně lze ušít takovýto pěkný rukáv.

8. Využití dvířek

Mezi policí a dvířky je zpravidla úzký vnitřní prostor, který šikovné hospodyňky vědí využít – třeba na odkazovou tabuli, zavěšení odměrky nebo sítka.