Chutná vám pak choi?

Ochutnali jste již zeleninu, která bývá v obchodě nejčastěji označována jako pak choi nebo pak choy? Je to vlastně zelí čínské, kterési můžete vypěstovat i ve své zahrádce.

Pokud ji neznáte, můžete to napravit. Na pultech prodejen se sice vyskytuje méně často než její známější příbuzné zelí pekingské, ale při troše snahy na ni určitě natrefíte. Je mnohem menší a netvoří pevné hlávky, ale má volné listy, které vyrůstají na krátkých hrubých světlezelených nebo bílých stopkách. Listy jsou hladké zelené a v horní části zaoblené. Mají velmi jemnou nasládlou chuť. Jedí se syrové, ale dají se tepelně zpracovat.

Jak si ji dopěstujete

Pro tuto zelí vyberte slunné stanoviště, ale dobře poroste i v polostínu. Půda by měla být lehká a propustná, s pH od 5,5 do 6,5. Nedoporučuje se její pěstování na místě, kde jste předtím pěstovali jakýkoliv druh zelné zeleniny. Nejlépe se jí bude dařit po okurkách.

Semínka můžete vysévat přímo do volné půdy, nejlépe koncem května, začátkem června. Vysévat se dají až do konce července, případně ještě začátkem srpna. Vysévejte do hloubky maximálně 1 cm, do řádků vzdálených 25 až 30 cm. Semena vyklíčí za 10 až 14 dní, přičemž teplota by se měla pohybovat od 15 do 22 ° C. Rostliny pak protrhejte na vzdálenost 20 cm. Listy se dají sklízet asi po 50 dnech. Zelí, samo-zřejmě, podle potřeby zavlažujte a z porostu odstraňujte plevel.

Co obsahuje

Zelí čínské obsahuje glukosinoláty, karotenoidy, betakaroten, vápník, draslík, fos-for, mangan, železo a hořčík, vitamin C, ale i řadu dalších vitamínů. Má nízký obsah kalorií, takže je vhodná při dietě. Známé jsou její léčivé účinky: antioxidační, antimikrobiální, zvyšuje imunitu, slouží jako prevence rakoviny.