Boršč se zakysanou smetanou a fetou

Potřebujeme:

  • 1 velkou cibuli
  • 3 velké stroužky česneku
  • 1 stopku celeru
  • 1 velkou mrkev
  • 800 g surové červené řepy
  • 2 jablka
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce husté zakysané smetany
  • hrst čerstvého kopru
  • 50 g fety
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. 1.Veškerou zeleninu – kromě červené řepy očistíme a najemno pokrájíme. Červenou řepu oloupeme a pokrájíme na kostičky. Jablka oloupeme, vyřízneme jádřince a dužinu nakrájíme na velké kostky.
  2. 2.Ve větším hrnci rozehřejeme olej. Přidáme nakrájenou cibuli, česnek, celer a mrkev. Asi patnáct minut dusíme na mírném plameni nebo dokud zelenina nezměkne. Potom přidáme nakrájenou červenou řepu a jablka. Promícháme a asi pět minut podusíme, dokud červená řepa a jablka nezačnou mírně měknout.
  3. 3.Přilijeme horký vývar, osolíme a opepříme. Přikryjeme pokličkou, zvýšíme plamen a vše přivedeme do varu. Potom stáhneme plamen a asi pětačtyřicet minut pomalu vaříme.
  4. 4.Polévku stáhneme ze sporáku a necháme trochu vychladnout. Pak ji tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Rozmixovanou směs přecedíme přes jemné sítko do čistého hrnce. Podle potřeby ochutíme. Vrátíme na sporák a zahřejeme. Polévku rozdělíme do misek a ozdobíme zakysanou smetanou, čerstvým koprem a rozdrcenou fetou. Podáváme s kouskem žitného chleba.