Potřebujeme:
- 2 velké cibule
- 2 velké mrkve
- 1 petržel
- 1 menší kedluben
- 5 brambor
- 1 rajský protlak
- 2 celé stroužky česneku
- 1 hlávku zelí
- 1/2 hlávky kapusty
- 1 červenou řepu
- 300 g hovězího masa
- 300 g vepřového masa
- 1,2 – 1,5 l vývaru
- sůl
- celou kmín
- vegetu
- pepř
- 1 – 2 lžičky octa
- kysanou smetanu na ozdobení
Postup:
- 1.Oloupané cibule posekáme nadrobno. Nahrubo nastrouháme mrkev, petržel a kedluben. Zelí s kapustou pokrájíme na nudličky. V misce zeleninu spolu smícháme, posolíme, posypeme celým kmínem a necháme 15 minut odstát.
- 2.Pak ji přendáme do většího hrnce, přilijeme litr vývaru, přidáme nakrájenou červenou řepu, celé stroužky česneku, rajčatový protlak a na mírném ohni pomalu vaříme. Očištěné brambory nakrájíme na kostičky a po 30 minutách vaření přidáme do hrnce. Podle potřeby přiléváme zbylý vývar a spolu vaříme do změknutí.
- 3.Hovězí a vepřové maso nakrájíme na menší kousky. Do osolené vody dáme vařit nejdříve hovězí maso. Asi v polovině vaření přidáme nakrájené vepřové maso a vaříme do změknutí. Uvařenou zeleninu ochutíme vegetou, pepřem, přidáme kousky uvařeného masa a spolu krátce povaříme. Na závěr můžeme podle potřeby ochutit octem a jednotlivé porce ozdobit zakysanou smetanou.