V červnu si můžeme pochutnat na oblíbených zeleninových plodech naší zahradní práce. Nic není lepšího, než si nasbírat čerstvé ředkvičky, saláty, hrášek, kedlubny, mrkev, brokolici a rané brambory z vlastních záhonů.
Ředkvičky a saláty
V tomto čase začíná dozrávat první úroda ředkviček, hlávkového, listového i římského salátu. Přibližně dvanáct týdnů po výsevu vytvoří pevné hlávky i ledový salát. Podle potřeby můžete sklízet salátovou roketa a polníček. Úrodu špenátu posbírejte ještě předtím, než začne kvést.
První rané brambory
Za příznivého počasí dozrávají první rané brambory. Bramborové hlízy se snadno vybírají pomocí rýľovacích vidlí.
Kedluben, mrkev a brokolice
Pochutnat si můžete i na kedlubnu, které jste vysadili a dubnu, a rovněž na časné mrkvi či časné odrůdě brokolice. Z brokolice odřízněte pouze hlavní růžici, v dalších týdnech dorostou i vedlejší výhonky.
Červené a bílé zelí
Za příznivého počasí dozrávají i rané odrůdy červené a bílé zelí.
Česnek
Česnek vysazen ještě na podzim je vhodný pro sběr, když nať začíná žloutnout a zasychat.
Zelený hrášek
V červnu je hlavní období sklizně do dřeně a cukrového hrachu. Hrách je nejchutnější, když je ještě mladý a zelený. Zralý strukový hrách je vhodný na sušení.