Co dělat, když zezelená voda v bazénu?

Když se bazénová voda začne barvit do zelena, může to být pro majitele bazénu nejen esteticky zneklidňující, ale také indikací závažného problému, který se skrývá pod povrchem. Nejčastější příčinou tohoto jevu je nadměrný růst řas ve vodě. Řasy jsou jednoduchými rostlinnými organismy, které mají schopnost rychle se množit, pokud voda neobsahuje dostatečné množství dezinfekčních látek, především chloru, nebo pokud jsou chemické hodnoty vody nevyvážené. Zelená voda v bazénu může být často důsledkem nedostatečného dohledu nad úrovní chloru nebo nesprávně upraveného pH, což jsou klíčové faktory v zabraňování růstu těchto mikroskopických organismů.

 

 

Prvním krokem, který by měl každý majitel bazénu učinit při nálezu zelené vody, je provedení testu na klíčové chemické hodnoty vody, konkrétně úroveň chloru, pH a alkalitu. Chlor je primární dezinfekční prostředek používaný v bazénech k ničení bakterií a zabraňování růstu řas. Pokud je jeho úroveň příliš nízká, tato preventivní funkce selhává a zelené řasy mohou začít bujet. Aby se tento problém řešil co nejrychleji, je často navrhováno provést tzv. chlorový šok, kdy se do bazénu aplikuje vyšší dávka chloru. Tato metoda by měla efektivně zničiť veškeré přítomné řasy a výrazně omezit jejich další množení.

 

 

Kromě úpravy hladiny chloru je nezbytné také zkontrolovat pH vody. Správně nastavené pH vody je klíčem k zajištění maximální účinnosti chloru. Pokud má voda pH, které je příliš vysoké, účinnost chloru jako dezinfekčního prostředku se výrazně snižuje. Ideální hodnoty pH by se měly pohybovat mezi 7,2 až 7,6, a pokud tento rozsah překračují, je nutné pH upravit pomocí speciálních chemikálií určených k tomuto účelu.

 

 

Po úpravě chemie vody přichází na řadu mechanické čištění bazénu. To zahrnuje použití kartáče k odstranění většího množství viditelných řas přilnutých ke stěnám a dnu bazénu. Dále je doporučeno použít bazénový vysavač, který pomůže odstranit nečistoty plovoucí ve vodě nebo usazené na dně. Tento krok je nezbytný pro zajištění, že všechny mrtvé řasy a ohniska jejich populace budou účinně odstraněny z bazénového ekosystému.

 

Během procesu čištění a úprav chemie je také vhodné zvážit použití algicidu, což je speciální chemikálie navržená k tomu, aby efektivně ničila řasy a zabraňovala jejich opětovnému rychlému růstu. Je důležité mít na paměti i kontinuální provoz filtračního systému, který by měl být v chodu po celou dobu procesu čištění. Cirkulace vody pomocí filtru pomáhá zajišťovat odstraňování nečistot a udržování čistoty vody.

 

Po provedení těchto úprav a procesů by se kvalita bazénové vody měla postupně navracet k optimálním podmínkám. Aby se předešlo tomu, že se problém se zelenou vodou do budoucna opakuje, je důležité zavést pravidelné testování vody a udržování správné chemické rovnováhy. Dlouhodobá prevence zahrnuje nejen sledování chemické rovnováhy, ale také pravidelnou údržbu bazénu, což může výrazně pomoci předcházet nepříjemnostem spojeným s růstem řas a udržet vodu křišťálově čistou a příjemnou pro všechny, kdo se v ní chtějí koupat.