Provoňte svůj domov sváteční vůní citrusů. Pokud si dáte trošku námahy získáte vynikající přírodní materiál na výrobu originálních aromatických ozdob.
Sušit můžete již tradičně pomeranče a citrony, ale také je můžete oživit ještě io pěknou zelenou barvu limetek.
Jak na to?
Sušení v troubě
Citrusy nařežte na plátky o tloušťce asi 0,4 až 0,5 cm. Plech na pečení vystelte pečícím papírem a poklademe plátky citrusů. Ty pak vložte do trouby, která je vyhřátá na 80 ° C. Citrusy v ní sušte asi 4 až 5 hodin podle potřeby. Je důležité, abyste je během této doby sušení pravidelně otáčely a kontrolovali zda se nepálí.
Sušení na radiátoru
Plátky můžete navléci na provázek a pověsit nad radiátor. Při tomto způsobu se však zvyknou trochu poskrúcať. Nádherně však provoní prostor a už při sušení působí jako půvabná dekorace.
Sušení v sušičce
Viz návod, který je konkrétně pro váš typ sušičky a podle něj se řiďte.
Sušení nad krbem
Citrusy můžete sušit i nad krbem. Stačí, když je nakrájíte na plátky a ty navléknete na provázek, který umístíte nad krb. Jedinou nevýhodou je, že plátky citrusů se takto zkroutí.
TIP
Sušené plátky pomeranče, citronu či limetky můžete využít i do čaje. Avšak v takovém případě doporučujeme použít vlastní vypěstované ovoce nebo alespoň ovoce v bio kvalitě, protože se citrusy suší spolu s kůrou.