Provensálský chléb fougasse

Potřebujeme:

  • 500 g hladké mouky T650
  • 10 g droždí
  • 350 ml vody
  • 10 g soli
  • 75 ml olivového oleje

Postup:

  1. 1.Do mísy dáme mouku a rozdrobíme do ní droždí. Přidáme vodu a sůl. Suroviny spolu smícháme. Přendáme na kuchyňskou desku.
  2. 2.Těsto mícháme, dokud není pružné a hladké. Přendáme ho do mísy vymazané olejem a pootáčíme, aby se olejem pokrylo z každé strany. Zakryjeme utěrkou a necháme kynout 1,5 hodiny.
  3. 3.Těsto přemístíme na pomoučený kuchyňskou desku a opatrně ho roztáhneme do tvaru obdélníku. Rozdělíme ho ostrým nožem po délce na polovinu. S těstem pracujeme opatrně, aby zůstalo stále nadýchané.
  4. 4.Do jednoho obdélníkového dílu nakrojíme uprostřed v pravidelných odstupech tři otvory. Do těsta z obou stran od středových řezů uděláme další čtyři krátké řezy. Všechny řezy prsty roztáhneme, aby vznikly větší otvory.
  5. 5.Nakrojené těsto přemístíme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 230 ° C 10 až 12 minut. Upečený chléb by měl být zlatohnědý a křupavý.

Tip:

Zbytek těsta můžete překrojit na polovinu a vypracovat úzkou dlouhé fougasse. Do těsta udělejte více krátkých řezů. Otvory dobře roztáhněte, aby byly dostatečně velké a těsto se při pečení nespojily. Do těsta můžete přidat provensálské koření, pokrájené olivy, opražené papriku nebo cibuli. Fougasse můžete ozdobit i čerstvými bylinkami. Před pečením do povrchu zatlačte větvičky tymiánu nebo rozmarýnu.