Potřebujeme:
- 200 g modrého hroznů
- 200 g bílého hroznů
- 1 jablko
- hrst vyloupaných jader vlašských ořechů
- šťáva z poloviny citronu
- 100 g sýra gorgonzola
Na marinádu:
- 3 kávové lžičky ovocného octa
- 2 lžíce javorového sirupu nebo medu
- 4 kávové lžičky olivového panenského oleje
- mletý bílý pepř
- sůl
Postup:
- 1.Hrozny omyjeme, osušíme a bobulky obereme. Překrojíme na poloviny a vybereme zrníčka.
- 2.Jablko omyjeme, rozřízneme na poloviny nebo na čtvrtky podle velikosti jablka. Vyřízneme jádřinec a dužinu nakrájíme na tenké plátky, které hned pokapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědly.
- 3.Z ovocného octa, javorového sirupu, ze špetky soli, z koření a oleje vymícháme marinádu.
- 4.V salátové míse smícháme bobule bílého a modrého hroznů, přidáme plátky jablek, ořechy a přelijeme marinádou. Sýr nakrájíme na kostky a posypeme jimi hotový salát. Podáváme vychlazené.
Tip:
Salát můžete ochutit i sekanými, nasucho opraženými lískovým ořechy a ozdobit lístky rukoly.