Lahodný salát s hroznem a ořechy

Potřebujeme:

  • 200 g modrého hroznů
  • 200 g bílého hroznů
  • 1 jablko
  • hrst vyloupaných jader vlašských ořechů
  • šťáva z poloviny citronu
  • 100 g sýra gorgonzola

Na marinádu:

  • 3 kávové lžičky ovocného octa
  • 2 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 4 kávové lžičky olivového panenského oleje
  • mletý bílý pepř
  • sůl

Postup:

  1. 1.Hrozny omyjeme, osušíme a bobulky obereme. Překrojíme na poloviny a vybereme zrníčka.
  2. 2.Jablko omyjeme, rozřízneme na poloviny nebo na čtvrtky podle velikosti jablka. Vyřízneme jádřinec a dužinu nakrájíme na tenké plátky, které hned pokapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědly.
  3. 3.Z ovocného octa, javorového sirupu, ze špetky soli, z koření a oleje vymícháme marinádu.
  4. 4.V salátové míse smícháme bobule bílého a modrého hroznů, přidáme plátky jablek, ořechy a přelijeme marinádou. Sýr nakrájíme na kostky a posypeme jimi hotový salát. Podáváme vychlazené.

Tip:

Salát můžete ochutit i sekanými, nasucho opraženými lískovým ořechy a ozdobit lístky rukoly.