Pořádná zelná polévka s klobásou

Potřebujeme:

  • 500 g kysaného zelí
  • 4 brambory
  • 300 g klobásy
  • 1 velká cibule
  • 150 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • půl lžičky celé kmínu
  • 1 lžíce sladké mleté ​​červené papriky
  • pepř
  • sůl
  • olej

Postup:

  1. 1.Oloupanou cibuli nadrobno pokrájíme. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli a podusíme nezesklovatí. V polovině dušení přidáme kmín. K podušené cibuli přidáme mletou červenou papriku, promícháme a přilijeme trochu studené vody.
  2. 2.Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přisypeme do hrnce a dobře promícháme.
  3. 3.Zelí scedíme. Pokud je příliš kyselá, propláchneme ji studenou vodou. Pokrájíme ji na menší kousky a přidáme do polévky k bramborám. Ochutíme solí, pepřem, přilijeme studenou vodu a promícháme. Vaříme asi 30 minut doměkka.
  4. 4.V kastrůlku rozpálíme olej, přidáme mouku a připravíme růžovou jíšku. Vlijeme do hrnce s polévkou a pořádně promícháme, aby se nevytvořily hrudky. Dále vaříme.
  5. 5.Klobásu pokrájíme na tenká kolečka a v pánvi zlehka opečeme. Přidáme do zelné polévky a krátce prohřejeme.
  6. 6.Zelnou polévku nakonec podle potřeby dochutíme, rozdělíme do talířů a ozdobíme lžící zakysané smetany.