Tradiční kulajda

Potřebujeme:

  • 4 velké brambory
  • 4 natvrdo uvařená vejce
  • 200 ml mléka
  • 100 ml smetany
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžíci sterilizovaných hub (nebo hrst sušených a předem namočených, případně čerstvých)
  • 2 lžičky krystalového cukru
  • hrst nasekaného kopru
  • celou kmín
  • sůl

Postup:

  1. 1.Čerstvé nebo sušené a předem namočené houby uvaříme ve slané vodě s trochou kmínu. Sterilované houby jen scedíme.
  2. 2.Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kostky, vložíme do hrnce, zalijeme osolenou vodou a dáme vařit.
  3. 3.Zatímco ještě brambory nejsou zcela měkké, rozšleháme v mléce mouku a směs k nim přilijeme. Přidáme máslo a za stálého míchání vaříme asi 5 minut.
  4. 4.Nakonec do polévky vmícháme smetanu, citrónovou šťávu, nasekaný kopr a cukr. Podle chuti osolíme. Do každého talíře dáme trochu hub a přidáme na plátky pokrájené vařené vejce. Přelijeme jejich polévkou a ozdobíme čerstvým koprem.